Projecten
voor meer groen en meer biodiversiteit
Wat We Doen
Bij Stichting MEERGroen werken we volgens het ‘voor ieder wat wils’-principe: zeven dagen in de week kun je iets doen in wel 25 verschillende interessegebieden. Er is een verscheidenheid aan projecten op uiteenlopende gebieden in uitvoering: natuurbeheer en stadslandbouw, maar ook het bouwen van insectenhotels, de aanleg van boomgaarden, de bouw van natuurspeelplaatsen, en natuurbewustwording voor jong en oud.
Verbetering van biodiversiteit
Bloemenweides, orchideenroute, bomen & insecten
We creëren prachtige bloemenweides door de hele regio en helpen zo een natuuromgeving voor bestuivers te ondersteunen. Een ecologische verbindingszone begeleidt migrerende insecten en andere diertjes bij het reizen tussen leefgebieden. Dit terrein is opgedeeld in verschillende stroken, ieder met een eigen functie, zoals een met akkerkruiden die bloeien van de lente. We onderhouden de weilanden, bewaren en sorteren zaden en strooien ze uit in nieuwe gebieden.
Vrijwilligers kunnen helpen met:
– Handmatig ongewenste soorten verwijderen (bv. distel, zuring, melde, Jakobskruiskruid)
– Zaden oogsten van zeldzame, bijzondere en ecologisch extra waardevolle soorten
Werkdagen: Maart t/m oktober. Zeven dagen per week.
MeerBomen Nu – Campagne
In 4 seizoenen zijn met 15.000 vrijwilligers in Nederland en Duitsland 2 miljoen bomen getransplanteerd.
Sluit je aan bij de campagne en help mee het CO2-niveau te verlagen.
1 kg hout legt 2 kg CO2 vast!
Doe mee aan de campagne – met vele handjes kunnen we een grotere impact maken!
Oplossingen voor de klimaatcrisis
Vanaf 2014 organiseert Stichting MEERGroen al boomweggeefdagen. Sinds 2020 is dit naar landelijk niveau opgeschaald in samenwerking met Stichting Urgenda & Caring Farmers via het initiatief MeerBomenNu.
Werk met de natuur mee: De natuur produceert ieder jaar een overdaad aan jonge bomen en struiken. Iedere eik, beuk, meidoorn, wilg etc. produceert jaarlijks duizenden zaailingen (jonge boompjes). Deze hebben een belangrijke functie: ze worden gegeten door wilde dieren en insecten, sommigen overleven en zijn de nieuwe generatie bomen en struiken. Maar de meesten halen het niet. Ze sterven af en vergaan en dragen op die manier bij aan de biotoop, of ze worden verwijderd en versnipperd als onderdeel van regulier natuurbeheer. Lees meer
Vrijwilligers kunnen helpen met:
– Zaailingen oogsten, sorteren en bundelen.
Werkdagen: November tot Maart. Maandag t/m zaterdag in en rondom Haarlemmermeer en Heemstede. Vind alle oogst- en uitdeeldagen via de Bomenplanner, op de Meer Bomen Nu website en meld je aan!
Voedseltuin – MEERGroente
MEERGroente is een project van stichting MEERGroen met als doel het creëren van een lokaal, gezond, duurzaam en vers voedselsysteem. In verschillende tuinen en kassen verbouwen wij groentes, fruit en kruiden, die van mei t/m november te koop zijn. Het kraampje staat bij de tuin, waardoor je direct kennismaakt met de tuin en de mensen die daar tuinieren. Je kunt dus direct zien waar je eten vandaan komt! Wil je een rondleiding door de tuin of kom helpen?
Vrijwilligers kunnen helpen met:
– Planten, onderhouden, oogsten
– Verzorgen van de winkel en ontvangen klanten (vrijdag & zaterdag)
Werkdagen: Seizoensgebonden, meestal op vrijdag en zaterdag.
Actieve Projecten: Kas Rijsenhout & Lincolnpark.
Groentewinkel: Lees meer
Natuurbeheer
Bij MEERGroen worden er aan verschillende types natuurbeheerprojecten gewerkt. Zo doen wij het ecologisch beheer van bos, natuurvriendelijke oevers, ijsvogelwanden en educatieve paden. We beheren orchideeënweiden en -oevers en doen het beheer in landgoederen, parken en buurtgroen.
Vrijwilligers kunnen helpen met:
– Planten, onderhouden, oogsten
Werkdagen: Maandag t/m zaterdag.
Bouwen en recyclen
Een leuke bezigheid in de herfst & winter is het bouwen van insectenhotels en nestkasten in onze locatie aan de Meijerslaan in Heemstede. We bouwen ze van 30cm en 50cm, van 1 meter en zelfs meer. We produceren op voorraad, maar leveren ook op bestelling aan bedrijven.
Alles wat we bouwen doen we met afvalmateriaal en met name hardhout wat nog steeds massaal overal en op milieustraten wordt afgedankt, terwijl het nog 10-30 jaar mee kan. Zo vragen onze bouwsels op een positieve manier aandacht voor deze weggooimentaliteit. Plaatsing gebeurt in voorjaar en zomer.
Vrijwilligers kunnen helpen met:
– Bouwen en schilderen
Werkdagen: in overleg en afhankelijk van het weer.
Contact : Franke van de Laan info@stichtingmeergroen.nl / +31 6 48226490
Hoe kan ik beginnen?
Plan direct een kennismaking of een proefdag!
Begin vandaag met het bijdragen aan ecologisch evenwicht, op naar een mooie toekomst voor mens en natuur.
Social Media
Informatie
BANK: NL62INGB0657122106
KVK: 53612434
RSIN: 850947480
Nieuwsbrief
Privacy Policy