Op dit moment bloeit de Chicorei en hij blijft bloeien tot ver in augustus. Het is een vrij hoge plant die wel 2 m hoog kan worden met opvallende lichtblauwe lintbloemen (foto). Deze plant staat vaak in wegbermen maar ook in de bloemenweides in de IJtocht zone en vooral in Floriande komt deze plant veel voor. Chicorei is een vaste plant met een stevige dikke penwortel. Chicorei hoort bij de grote composietenfamilie net als b.v. de zonnebloem, kamille en de margriet.
Bijzonder
Wat weinig mensen weten is dat andijvie ook een chicoreisoort is en dezelfde soort bloemen krijgt als je hem door laat schieten en in bloei laat komen. Ook witlof of Brussels lof en groenlof zijn chicoreisoorten. Witlof is ontstaan omdat in België werd ontdekt dat als je de dikke wortels uitgraaft en onder turfmolm in het voorjaar en dus in het donker liet uitlopen, dat er eetbare witte kroppen loof uit groeiden. Uit de geroosterde en gemalen wortels van de Chicorei kan een soort koffie- surrogaat worden gemaakt. Dat komt omdat de wortels een hoog gehalte aan inuline en bitterstoffen bevatten. In bv de Tweede Wereldoorlog was dit de enige manier om een soort koffiedrank te maken.
Cichorei heeft ook allerlei medicinale toepassingen zoals bijvoorbeeld voor leverkwaaltjes. Net als veel ander bittere producten (zoals kinine) heeft Chicorei ook een werking tegen malaria. Ook kan er een versterkings- en kalmeringsmiddel van de bloemen van worden gemaakt genaamd likkepot. Daartoe worden verse bloemen klein gesneden en fijn gestampt en met veel suiker of honing in een afgesloten pot in de zon gezet. Na enige tijd in de zon kan dit lang in het donker bewaard worden. De naam likkepot geeft de toepassingswijze aan. Smakelijk eten!
Waar
Oorspronkelijk komt de Chicorei uit het Middellandse zeegebied maar al in de tijd van Romeinen is deze soort naar onze regio gekomen als een blijvertje. Cichorei groeit graag op vochtige of droge voedselrijke en kalkhoudende grond tussen ander hoge planten zoals in bermen.