In memoriam Ton van Oostwaard
Deze week belde ik weer eens met ons mede bestuurslid Ton van Oostwaard om even te sparren over de grote ontwikkelingen die zich afspelen. Maar iemand anders nam de telefoon op want die was bezig om zijn spullen op te ruimen. Ton was 14 dagen daarvoor in kommervolle toestand overleden en pas 8-10 dagen later gevonden. Dat was dus een grote schok. Ton was al bijna vanaf het begin betrokken bij MEERGroen. Vanaf 2013 als adviseur en vanaf 2016 als bestuurslid. Hij had altijd gewerkt in groenbeheer zowel bij de gemeente Amstelveen als voor de metropool regio Amsterdam. In de gesprekken met hem zijn we rond 2013 op het idee gekomen om het Haarlemmermeerse boomweggeefmodel wat vooral gericht was op het onttegelen van tuinen, op te waarderen naar een nationale, Europese en mondiale aanpak om ecologie in te zetten om de klimaatproblematiek aan te pakken. Hij had een groot plan om 25.000 ha (100 m2 bomen voor elke inwoner van de metropool regio Amsterdam) te planten ter gelegenheid van het 750-jarig verjaardagsfeest van de stad Amsterdam in 2024/2025. Het heeft niet zo mogen zijn. Hij zette zich onvermoeibaar in en verkocht zelfs zijn huis om te kunnen investeren in dit project.
Iedereen maakte gebruik/misbruik van zijn inzet maar hij kreeg het niet voor elkaar. De visie had hij wel maar het organisatorisch vermogen mistte en wat werd er misbruik gemaakt van zijn inzet! Verschrikkelijk. Maar in de meerbomenactie leeft een deel van zijn visie voort.
Werkzaamheden deze week
Deze donkere en natte Sinterklaasweek begon in de berm van de N206 bij Noordwijkerhout. Daar hebben we weer bijna 1.000 boompjes gered van de half tot 1 miljoen die er staan te wachten. Dinsdag werd verdeeld in 2 delen: de ochtend werd besteed in de gemeente Teylingen waar we al 1,5 jaar vruchteloos communiceerden met de gemeente over het werkplan 2024. Gelukkig zijn we geen bedrijf en zijn we ondanks het uitblijven van de feedback doorgegaan met ons ecologisch beheer. Dat is namelijk de essentie van ecologisch beheer: consistentie en aandacht en niet alleen raggen en geld beuren. Dat werd nu afgedekt met de mantel der liefde en financieel gecompenseerd en voor 2025 gaan we het weer beter regelen. De rest van de dag hebben we besteed in de Boseilanden waar we weer 1.200 boompjes en vooral zwarte bessenstruiken konden redden.
Op woensdag grepen we onze kans om voor de boomuitdeeldag van 14 december nog 1.100 goudwilgen te oogsten ( foto) . Die zijn zeer gewild maar al 4 jaar is óf het overleg te traag óf de aannemer van de gemeente te snel. Dit jaar is het goed gegaan. Op donderdag regende het de hele dag. Dat was een mooie gelegenheid om de kas in Rijsenhout weer voor een deel teelt klaar te maken. Zes van de 16 kappen van de kas zijn nu op orde. De verassing van die dag was de egelkomkommer oogst. Bij het opruimen bleek er maar 1 plant te staan. Daar hadden we al 80 kilo van geoogst en deze dag kwam er nog 120 kilo vanaf: 200 kilo van 1 plant! (foto). Op vrijdag trokken we landgoed Groenendaal in met de boswachters. Dat leverde weer 2.300 boompjes op, vooral heel veel beukjes (altijd gewild) en rode bessen. Van zes moederstruiken maar liefst 1.300 planten en stekken. Dat noemen wij de wonderbaarlijke vermenigvuldiging!
Op zaterdag was het Herdenkingsbos weer aan de beurt. Daar deden we ons tegoed aan 1.750 kersenbomen, hazelaars, meidoorns en eikjes. Al met al zitten we na 5 weken bomen redden al weer op 30.000 stuks. Voor 14 december komen daar nog 8.000-10.000 bij. De meesten staan ingekuild op Park2020 en 10.000 op Lincolnpark. Zo gaat het lekker.
Tussendoor vonden we gelegenheid om vlog 91 op te nemen. Die vlogs staan op ons youtube kanaal st.meergroen tezamen met nog 100 filmpjes die door anderen zijn gemaakt over ons werk.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024