Het kan niet op
Mijn hele werkzame leven (vanaf mijn 17e in 1970) heb ik mij zorgen gemaakt over klimaat en biodiversiteit en hoe onze menselijke samenleving daarmee om gaat. Vijfentwintig jaar lang proberen om er op VN of multinational niveau iets aan te doen liepen uit op frustratie, bureaucratie en green washing. Sinds 2004 probeer ik het niet meer top- down maar bottom-up. Dat begon met 30 65-plussers op 0,5 ha natuur en dat is met hard werken aan MEERGroen en meerbomem.nu uitgegroeid naar meer dan 5.000 projecten in 6 landen waar meer dan 25.000 menen aan mee doen. Mijn doel is om de zorg over klimaat en biodiversiteit om te zetten in positieve energie en brede participatie: politiek, commercieel en maatschappelijk. Oftewel om de lokale vaak naar binnen gerichte natuur– en milieugroepen te verbinden met de grote wereld van het establishment: Overheid, het kleine en grote bedrijfsleven en de brede samenleving.
Je kunt soms jarenlang keihard werken zonder veel verder te komen maar af en toe maak je opeens een grote sprong voorwaarts. Na de oprichting van MEERGroen in 2011 was zo’n stap in 2020 dat Urgenda en de Caring Farmers in 2020 instapten met de meerbomen actie. Sinds 2020 hebben we weer veel gebuffeld om erkenning en medewerking te krijgen. Het lijkt er nu op dat dat respect en die steun er komt. Twee weken geleden kregen we de SHARE Meets duurzaamheidsprijs van de vastgoedwereld, banken, bouwbedrijven en de lokale overheid. De week erna haakte de provincie aan, de week daarna een grote zonnepanelen energiegigant. En deze week denderde het succes voort met de vrijwilligersprijs van de gemeente Heemstede ( foto) , maar vooral met de toekenning van een Europese subsidie om onze werkwijze in Ierland, Italië, Frankrijk en Spanje op de kaart te zetten en met die toekenning is maar liefst €250.000 gemoeid. Daar gaat maar een klein deel van naar ons (die vrijwillig willen werken) en het merendeel gaat naar die landen waar ze dat (nog) niet willen. Toch is dit een mooie doorbraak om weer een paar landen erbij te sprokkelen en te leren hoe het in Brussel werkt. Met de werkcontacten die we daarmee opdoen is de volgende stap om onze aanpak in alle 27 EU landen op poten te zetten en dat zou een project met een budget met 8 nullen kunnen worden. Dus ondanks het grote gevoel van onmacht en urgentie over klimaat, biodiversiteit en domme egoïstische verrechtsing zitten we in een positieve flow!
Werkzaamheden deze week
Ook in de reguliere werkweek waren er weer leuke ontwikkelingen: na een half jaar onderhandelen kregen we maandag toegang tot een berm in Zuid-Holland waar we nog jaren vooruit kunnen om tussen de half miljoen en 1 miljoen zaailingen te oogsten. Met 7 mensen haalden we er 2.000 uit de grond met vooral meidoorns en rode bessen. Dat gaan we voorlopig elke maandag doen. Op dinsdag hadden we voor de 17e keer een afdeling van ING op werkbezoek en die hadden er zin in. We werkten in Groenendaal en dat leverde 2.200 boompjes op met de bulk bestaande uit kardinaalsmuts en haagbeuk.
Woensdag was het erg slecht weer en die dagen gebruiken we om de kassen (binnen) op orde te krijgen voor een nieuw teeltseizoen. In de kas op Park 2020 en de kas in Rijsenhout schoot het lekker op met wieden en compost rijden. Donderdag werkten we in Park 21 en dat leverde een fenomenale oogst op van 2.300 stuks met maar 6 mensen waarvan de bulk zwarte bes was en vrijdag was Meermond aan de beurt wat 500 eikjes en 400 wilgen opleverde. Die eikjes kwamen van een stukje van maar 20m2 !
In parallel kregen we woensdagavond de vrijwilligersprijs van de gemeente Heemstede. Dat was weer een mooi netwerkmoment met andere vrijwilligersorganisaties en de gemeenteraad.
Ook werd er hard gewerkt op Lincolnpark. Daar werd het dak van de toekomstige groentewinkel voor de leemoven zo aangepast dat het water er nu af kan lopen (i.p.v. erin) en met de PWN werd de drinkwaterverbinding aangelegd. Nu hebben we stroom en drinkwater. Alleen de grijswaterleiding voor het bevloeien van de tuin heeft nog wat meer werk nodig.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024