SHARE Meets

MEERGroen is een natuurorganisatie gericht op zoveel mogelijk burgerparticipatie. De relatie tussen de meeste natuurorganisaties en overheid en bedrijfsleven liggen meestal nog al ver uit elkaar en veel natuurliefhebbers trekken zich terug in een eigen paradijs.

De problemen tussen de stedelijke samenleving en de natuur zijn inmiddels zo groot (klimaat, biodiversiteit, etc.) dat er wat moet gebeuren. Als de mensen met de ecologische kennis en de mensen met de macht in gescheiden werelden blijven leven gaan die problemen over het kookpunt heen. MEERGroen werkt er aan om die verbinding tot stand te brengen. Dat gaat niet als je elkaar vliegen afvangt en niets met andersdenkenden te maken wilt hebben. Bij MEERGroen proberen we ook op mensen en organisaties die maar 5 of 10% dezelfde kant op willen samen te werken om samen tot de benodigde 80-100 %  te komen.

Daarom is het zo mooi dat we afgelopen weken na 20 jaar op de deur bonzen een opvallande prijs in  ontvangst mocht nemen van de gemeente, de vastgoedwereld, de banken en meer bedrijven die samen onder de SHARE MEETS paraplu opereren om innovatieve en duurzame initiatieven een stimulans te geven.

Het was opvallend dat de prijs ingeluid werd door de Wethouder Economische zaken met de woorden dat de prijs naar de meest irritante Haarlemmermeerder ging: eentje die alleen maar hamert op natuur en handen uit de mouwen steken en niet zo weg is van geld, techniek en bouwen. Maar toch krijgt hij samen met MEERGroen en MeerBomenNU unaniem de prijs en het respect omdat z’e doen wat ze zeggen en veel bereikt hebben’. Laten we hopen dat de benoeming opgevolgd gaat worden door steun om de doelen te bereiken een nieuwe fase van ecologie in het beleid gaat inluiden. Daar werken we graag aan mee om daarmee de Haarlemmermeer in den lande op de kaart te zetten en vervolgens Nederland in Europa en Europa in de wereld.

Klimaatweek

De SHARE bijeenkomst viel midden in de nationale Klimaatweek. En ik ben ook al 4 jaar Klimaatburgemeester van de Haarlemmermeer. Teken daarvan is de ambtsketen met een natuurlijke uitstraling: een streng gevlochten knofloken. Dan kan iedereen ook snel ruiken als er wat loos is. In deze Klimaatweek lag de nadruk op bomen redden voor de meerbomen.nu campagne. Inmiddels zijn we dik over de 12.000 bomen heen die in 8 oogstdagen verzameld zijn. En in Vijfhuizen bij het MH 17 monument zijn er al weer 500 geplant met meer dan 50 mensen.

Provincie Noord-Holland

Natuur- en landschapsbeheer valt sinds een aantal jaren onder de provincies. Maar de nieuwe regering  heeft niets met klimaat, natuur en landschap en heeft in twee stappen het volledige budget daarvoor bijna bij alle provincies weg bezuinigd. In Noord-Holland werken er 6.000 vrijwilligers van de 2,7 miljoen Noord-Hollanders daaraan. Daarmee ben je eigenlijk een verwaarloosbare factor in de dynamiek van de moderne samenleving die vooral draait om geld, techniek, eeuwige groei en bouwen. Met MEERGroen en de meerbomen actie hebben we laten zien dat we veel meer mensen kunnen mobiliseren dan met de reguliere aanpak. Deze week kwam de gedeputeerde als kennismaking bij een paar van onze projecten langs. Daar hebben we laten zien hoe het bij ons werkt en hoe leuk en effectief dat kan zijn.  Door niet alleen met het bedrijfsleven (SHARE) maar ook met de politiek samen te werken hopen we dat we het maatschappelijk draagvlak op een hoger plan kunnen brengen waarmee dat budget van 2 miljard weer terug moet komen. Wordt vervolgd.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024