In Noord Holland wonen 2,7 miljoen mensen. 6.000 daarvan steken als structurele vrijwilligers de handen uit de mouwen bij natuurbeheer en 3.000 incidenteel bij de verschillende provinciale terreinbeherende organisaties (TBO’s) : zoals IVN, Landschap Noord-Holland en 11 andere. Deze week was de jaarlijkse dialoog dag van de TBO’s op het provinciehuis. MEERGroen runt ook projecten met 150 vaste vrijwilligers en 1.700 incidentele op ca 1000 ha en met Urgenda in de meerbomenactie nog eens 22.000 in heel Nederland en 4 andere landen.
Niet om het een of ander, maar we willen graag met de andere TBO’s samenwerken om in deze crisistijd rond klimaat en biodiversiteit meer impact te maken. Niet voor onszelf, maar om in deze verstedelijkte samenleving op de kaart te zetten dat natuur belangrijker is dan een auto en vakantie. Want met 6.000 mensen op 2,7 miljoen ben je een marginale factor in het geweld van financieel en technische beleid.
Dat het crisis is, werd onverholen verwoord door de gedeputeerde, die aan het verwerken is dat er eerst 2 miljard, toen 800 miljoen en met het nieuwe regeringsbeleid misschien geen budget meer is voor klimaat en natuur. Al het geld moet naar huizen bouwen en de zorg, vanuit een misplaatst wereldbeeld dat het alleen draait om de mensen en korte termijn. Intussen stort het ecosysteem en ook de politieke stabiliteit in record tempo in. Alsof we minder CO2, Stikstof, huisvuil, files, etc. zullen krijgen met een miljoen huizen erbij… Eén van de gesprektafels was meerjaren natuurbeleid. Gezien de wanhoop van de gedeputeerde is daar wel wat energie en creativiteit nodig. In zo’n gesprek zou je moeten kijken naar wat de oorzaken zijn van die situatie en een plan maken hoe we daar als TBO’s iets aan kunnen doen. Helaas kwam de discussie niet verder dan open deuren dat er jongeren gemobiliseerd moeten worden en dat werken in de natuur goed is voor je gezondheid. Met die zelf gekozen houding is natuurbeheer al 50 jaar een marginale factor gebleven. Het feit dat wij zelf zonder hulp van de overheid 2.000 MEERGroen en 22.000 meerbomen vrijwilligers hebben gemobiliseerd gaf ons de hoop dat de andere groepen misschien interesse zouden tonen voor onze aanpak. Helaas mocht dat niet zo zijn. Van de TBO’s die veelal op hun eigen terreintjes gericht zijn en blijkbaar tevreden zijn met 6.000 helpers hoeven we niet te verwachten dat er structureel iets gaat veranderen. Mogelijk helpt het contact dat rechtstreeks met de provincie gelegd is wel om wat meer draagvlak en medestanders te mobiliseren: Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Andere activiteiten

Het was een lekkere week met nazomerweer. Ideale temparturen. Echt genieten om buiten te werken. Aan het einde van de zomer is de groeikracht in de natuur er veelal uit en is het, buiten de groentetuinen waar we nog volop oogsten, vooral maaien en hooien. Op Meermond werd er deze week met machines gemaaid en gehooid. Ook onze eigen aannemer was bloemenweides aan het maaien en wiersen in Hoofddorp. Daar komt weer 150 ton hooi af. Wij punten vanaf volgende week de hoekjes om bomen bij met hand waar de machines niet bij kunnen komen. Op de Lincolnpark buurttuin zagen we kans om voor de pizza oven, waar in de winter nog wel eens regen horizontaal in waait een afdak te maken, waarin we de buurtwinkel gaan huisvesten ( foto) Ook vonden we tijd om het stenenveld in Hoofddorp weer een opknapbeurt te geven. Een nieuwe vrijwilliger werd daar zo enthousiast van dat hij daar wekelijks zelf wil gaan werken. Ook in het Sorghbosch waren er ontwikkelingen. Een BSO (buitenschoolse opvang) die gericht is op spelen in de natuur wil daar met ons aan de gang. Die kinderen hebben daar ruimte om te spelen met hutten en kuilen maar kunnen ook spelenderwijs iets te doen in het beheer zoals het uittrekken van de miljoenen esdoorn zaailingen van1 of 2 jaar oud.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024