Vrijwilligers

begin vandaag met het creëren van een groenere wereld

 

Iedereen is welkom, help je ook mee?

De impact van MEERGroen schuilt in de passie en inzet van haar vrijwilligers. Vrijwilligers die er al vele jaren zijn, sommigen die zich aansluiten voor seizoenswerk, anderen die helpen wanneer hun drukke agenda het toelaat.

We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers

We werken volgens het ‘voor elk wat wils ‘principe: zeven dagen in de week kun je iets doen, in veel verschillende interesse gebieden en verschillende soorten klussen. 

Er is een variëteit aan werkzaamheden te doen, zowel licht als zwaar. Bijvoorbeeld: bloemenweides aanleggen, voedseltuinen onderhouden, biologische groente en fruit ambachtelijk oogsten, zaden verzamelen, tuinklusprojecten oppakken, boompjes planten en verzorgen, en meer! Wat we gaan doen is afhankelijk van locatie, seizoen, weer en prioriteiten. 

Wij zijn daarnaast ook op zoek naar mensen met (sociale) media- en videovaardigheden en mensen die het leuk vinden evenementen en werkdagen te organiseren en begeleiden.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich bij ons willen aansluiten. Hoe meer handen helpen, hoe groter de impact die we kunnen maken!

Elke actie telt, ook als je maar een paar uur mee kunt doen. Iedereen is welkom.

Werkdagen

Maandag t/m donderdag: 

Werkgroep ‘Duizendpoot’: Om 8.30 uur:  verzamelen op Voedseltuin Park2020, Hoofddorp, met koffie. Vanuit daar verplaatsen naar verschillende projecten in en rondom Hoofddorp.

Werkgroep Lincolnpark: Van 9 tot 13.00 uur:  in Buurttuin Lincolnpark, Hoofddorp

Vrijdag: van 9 tot 14.30 uur in Speelbos Meermond, Heemstede

Zaterdag: van 9:30 tot 16:00

Werkgroep Lincolnpark, Hoofddorp

Werkgroep Duizendpoot, verschilende locaties in Hoofddorp, Heemstede en Sassenheim

Zondag: van 12 tot 16.00 in Voedseltuin Nanninga, Hoofddorp

Bekijk de projectgalerij

Redenen om mee te doen

De geschenken van de natuur kom tot rust

Bij ons ben je altijd lekker in het groen aan het werk! Meestal buiten, of in een groentetuin in een kas (bijv. als het erg regent).

Doorbreek je sociale bubbel

Ontmoet elkaar. We werken lokaal, met mensen uit de directe omgeving. Het is een kans om anderen uit je gemeenschap te leren kennen. We werken bijvoorbeeld ook met mensen vanuit vluchtelingen opvang en vanuit reclassering. De natuur is universeel en verbind ons allen!

Eco-fitness

Ga een keertje minder naar de sportschool en stroop je mouwen op voor een gezonde dosis aan buitenwerk (van licht tot heel zwaar). Gezond voor lijf en geest.

Draag bij aan biodiversiteit

Je zet je tijd nuttig en direct in voor de verbetering van lokale ecosystemen.

Van eco worrier naar eco warrior

Maak je je ook zo druk om klimaatverandering en biodiversiteit? Bij ons kan je je zorgen omzetten in betekenisvolle actie.

Je leert altijd wat nieuws

De natuur zelf leert en inspireert ons oneindig. Daarnaast zitten er in ons team zitten een aantal ervaren mensen die je van alles kunnen leren en vertellen over de natuur.

Projecten en werkteams

Actieve projecten met werkgroepen

Stichting MEERGroen werkt in de vorm van een netwerkorganisatie, waarin groepen en instellingen zich nauwer of in losser verband en met behoud van eigen identiteit kunnen verbinden met een of meer van de doelstellingen waarvoor wij staan. Vaak gaat dat in de vorm van een MEERGroen werkgroep. De volgende werkgroepen zijn op dit ogenblik actief:

'Duizendpoot' groep, Haarlemmermeer regio - Verschillende projecten

Deze groep komt van maandag tot en met donderdag,  en ook op zaterdag bij elkaar, onder leiding van Franke van der Laan. De locatie zal variëren afhankelijk van het weer en wanneer aandacht nodig is met een van de onderstaande projecten. Er wordt vooraf via What’s app gecommuniceerd waarin wordt aangegeven waar en wanneer we elkaar kunnen ontmoeten.

Lincolnpark, Hoofddorp - Voedseltuin, Boomgaard, Buurttuin, Bomenhub

Op 1 maart 2023 begonnen we deze oude akker om te toveren tot een ecologisch paradijs; meer groen, kleur en biodiversiteit. 

Doordeweeks is hier altijd activiteit en de kerngroep komt op zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur samen. Iedereen is welkom om elke dag mee te doen.

Samen met de inwoners van Lincolnpark en andere omliggende wijken een gemeenschappelijke tuin creëren met waarde voor mens en natuur. Dit doen we door het faciliteren en organiseren van:  Praktische ‘hands-on’ werkdagen, Educatieve programma’s, Workshops en evenementen.

De Lincolnpark buurttuin heeft veel potentie en we hebben allerlei mooie plannen voor dit project. Het zal bovendien samen met zowel gemeente als buurtbewoners gecreëerd worden, zodat het voor velen een plek van waarde wordt.

C-Bèta, Hoofddorp - Bloemenweide, Fruitpark, Klimaatbos

Begonnen in 2024 een 3 ha die we met SADC aan het ontwikkelen zijn. Het terrein ligt aan de Rijnlanderweg rond het C-Beta duurzaamheidscentrum.

Het gaat op dit moment, in de pilot, om hun terrein bij de co-working space C-Beta, in Hoofddorp, waar onder andere het duurzaamheidscentrum van de Haarlemmermeer huisvest (NMCX). Er zijn ambities om dit gaandeweg uit te breiden naar meer areaal rondom Schiphol. Wie weet kunnen we hier in de komende jaren wel een flink klimaatbos creëren! We maken daar nu, samen met SADC en andere werkenden op die locatie, een eerst aanzet tot een klimaatbos, een verticale tuin, bloemenweides, en een moestuin. Een flinke upgrade van het braakliggend terrein! Zowel voor de natuur, de insecten en de bodem, als straks voor alle mensen die daar tijdens hun lunchpauze kunnen genieten van alles wat bloeit en groeit.

Contactpersoon: Franke van der Laan

 

Park2020, Hoofddorp - Voedseltuin, Bomenhub

Per eind juli 2024 verlaten we grotendeels Park 2020. We zaten hier inmiddels alweer 12 jaar, waarin we heel wat biodiversiteit en ecologische waarde creëerden in het gebied. Het was bovendien voor de werkende mensen er omheen een plezier om op uit te kijken, of tijdens de lunchpauze doorheen te lopen. Er zal binnenkort gebouwd gaan worden, en dus gaan wij weg. Er blijft een klein stuk over waar we door gaan, dus helemaal vaarwel is het niet.

Contactpersoon: Franke van der Laan

Nanninga, Geniedijk Hoofddorp - Natuurtuin

Deze tuin wordt door een aantal vrijwilligers uit het Oude Buurtje in Hoofddorp verzorgd. Ook de buurtjeugd en de buurtvereniging is regelmatig betrokken bij activiteiten op deze tuin (zaaien, oogsten, rondleidingen). De tuin bestaat uit het oude Dr. Nanninga openluchtzwembad van 2000 m2, dat van 1935 tot circa 1976 gefunctioneerd heeft en waarvan de helft tot natuur ontwikkeld is en de helft voor groenteteelt gebruikt wordt. Met dit beheer wordt tegelijkertijd een stukje cultuurhistorisch erfgoed behouden.

Werkdag: Zondag

Contactpersoon: Franke van der Laan

Restaurant Den Burgh, Hoofddorp - Voedseltuin

Als resultaat van de groenteleveranties uit Park 2020 aan Restaurant Den Burgh werd er in februari 2018 besloten dat het restaurant zijn eigen groentetuin, bijenstal en bloemenweide wilde. In een record tijd is die tuin van 600 m2 in 2018 gerealiseerd. De samenwerking gedurende het groeiseizoen is alleen maar beter geworden. 6 koks en het keukenpersoneelsleden werken regelmatig in de tuin en een middag in de week zijn wij er ook. Het restaurant maakt zeer efficiënt gebruik van de teelt. Sommige vakken zijn in 1 seizoen 3-4x opnieuw ingezaaid en de oogsten verwerkt. In 2020 beleefde de tuin zijn derde seizoen. Helaas zorgde de verplichting dat de Horeca een groot deel van het jaar in lockdown moest ervoor dat de tuin dit jaar niet optimaal benut kon worden.

Contactpersoon: Franke van der Laan

Houtwijkerveld, Hoofddorp - Bloemenweide, Amfibieënpoel, Boomgaard

Houtwijkerveld is een wijkproject in de wijk Houtwijkerveld die ca 2 ha wijktuin en bosplantsoen beheert sinds 2011. Van 2012 tot 2016 ontving deze werkgroep daarvoor een structureel beheer budget. En vanaf 2018 weer, maar een stuk minder. Ca 5-10 wijkbewoners zijn regelmatig betrokken bij de 5-6 werkdagen per jaar en andere wijkbewoners minder regelmatig.

De organiserende kerngroep wordt gevormd door Familie v/d Pol, Familie Arends in samenwerking met Franke van der Laan. In de loop der jaren is veel weide- en bosbeheer gedaan, er is een boomgaard aangelegd, een speelplek met zandbak en hangplek voor jongere  en oudere kinderen, een wadi met bijzondere planten, een amfibieënpoel en in het bos zijn voorjaarsbollen uit gezet die zich steeds verder uitbreiden.

Contactpersoon: Franke van der Laan

Jansoniusterrein, Hoofddorp - Natuurbeheer

In 2018 kregen we na 10 jaar vertraging de Jansonius natuurstrook voor het Hospice Bardo in beheer. In deze wijk heeft zich een kleine werkgroep gevormd, die maandelijks werkt op de 2e zaterdag van de maand aangevuld met bedrijven en stagiaires. De strook van ca 1 ha bestaat uit een grote amfibieenpoel van 2000 m2 , 4 soortenbloemenweides, een stukje moeras en fruitstruiken en bomen.

Werkdag: meestal elke 2e zaterdag van de maand 

Contactpersoon: Franke van der Laan

Pabstlaan, Hoofddorp - Bloemenweide, Fruitpark

Pabslaan fruitparkRuim 10 jaar geleden zijn we hier, in samenwerking met de gemeente, begonnen met een fruitpark. In het gazon creëerden we fruitcirkels met bomen en struiken, waar de buurt oa frambozen en aalbessen kan plukken. Dit heeft zich door de jaren heen uitgebreid, oa met een boomgaard met appelboompjes. Het is bovendien vele maanden van het jaar een kleurrijke bloemenzee! Dubbel genieten dus. We onderhouden hier dmv oa wieden, snoeien, extra voeden van boompjes, en bijplanten en zaaien. Ook verzamelen we er bloemenzaad, voor gebruik elders.

Contactpersoon: Franke van der Laan

Stenenveld, Hoofddorp - Natuurbeheer

Het Stenenveld (nabij Bornholm en de busbaan naar Haarlem) heeft een biotoop dat voor de Haarlemmermeer uniek is. Bij de aanleg door de gemeente is hier indertijd een groot worteldoek neergelegd, met daarop een laag natuursteen. Dit biedt potentie voor allerlei vetplanten, varens en kruiden die anders zeer zeldzaam zijn op kleigrond. Verder vormt het een habitat voor amfibieën en reptielen.

Dit terrein kregen wij in augustus 2018 in beheer. Op dat moment was het terrein overgroeid met bramen, riet en uit de kluiten gewassen struiken en bomen. Het riet en de bramen krijgen we nooit helemaal weg, dus die dringen we terug tot een minimum zodat het de gewenste soorten niet in de weg zit. Wat de ongewenste struiken en bomen betreft, boeken we steeds meer vooruitgang om ze permanent te verwijderen. Dit is met dank aan de gemeente, die ons in staat heeft gesteld om een aannemer de grootste exemplaren met een kraan eruit te trekken. Daar zaten spectaculaire wortels aan! Sindsdien halen we de natuur in en lukt het om de laatste ongewenste struiken en bomen handmatig te verwijderen. Nu komen we ook steeds meer toe aan het inrichten van het terrein met de soorten die in het biotoop thuishoren.

Vrijwilligers kunnen hier:
– Ongewenste soorten verwijderen (bramen, riet, distels, rode kornoelje, wilgen, overmatig gras)
– Grotere struiken en bomen verwijderen (een echte workout!)

Bijzondere biotoop, met o.a. brede wespenorchis, schildersverdriet, tongvaren en Japanse notenboom.

Contactpersoon: Franke van der Laan

The Fig Tree, Rijsenhout - Voedseltuin in kas

In een kas in Rijsenhout, in een voormalige hortensia kwekerij, creëren wij sinds 2019 een ecologische jungle! Samen met de eigenaar van de locatie wordt de kas van een plek waar veel gif gespoten werd omgetoverd tot een gezonde groene oase, voor mens en natuur. Elk jaar zien we de biodiversiteit toenemen, insecten komen terug, vogels, en de ecologisch balans herstelt zich. De kernactiviteit is de moestuin; er wordt tussen maart en november een grote variëteit aan groente, fruit en kruiden verbouwd. Dit is voor onze vrijwilligers die meehelpen en het wordt verkocht in ons MEERGroente winkeltje en aan plaatselijke restaurants.

De kas in Rijsenhout is ook een prachtige plek en fijne ruimte om te zijn, rustig en sereen. Er is bovendien een theetuin met horeca, en is ideaal voor evenementen en bedrijvendagen/teamdagen. Dit project is ook de plek waar we heen gaan als het weer bar en boos is, ook wel onze ‘slecht weer locatie’, je werkt immers binnen, droog en een paar graden warmer.

Meermond, Groenendaal, Landgoed ’t Sorghbosch Heemstede - Bosbeheer

In 2013 werd de eerste start van werkgroep Heemstede gemaakt. Het eerste project op verzoek van toenmalig wethouder Botter was Speelbos Meermond: Een in 1975 in onbruik geraakte vuilstort, die ingepakt in schone grond tot een natuurspeelplaats werd omgevormd.

De eerste vrijwilliger meldde zich in 2013. De groep bestaat inmiddels uit 15-20 actieve leden die elke vrijdag werken. In 2015 was het achterstallig onderhoud aan Meermond dermate onder controle dat er een 2e project bijgenomen kon worden: Landgoed Groenendaal ( 90 ha). Sinds 2015 wordt er voor zover het werk in Meermond dat toe laat om de 14 dagen in beide projecten gewerkt Meermond is inmiddels verrijkt met een bloemenweide, een boomgaard ( 90 bomen en stuiken), een heksenpad en een broedende ijsvogel.

In Groenendaal ligt de focus op het terugdringen van esdoorn zaailingen om de monumentale eiken, beuken en linden beter uit te laten komen. Inmiddels is ca 45 ha van zaailingen ontdaan(met wortel en al). In 2016 zijn we begonnen om de vrijkomende ruimte in te vullen met stinsenbollen( inmiddels al ca 400.000).

Het Sorghbosch in Heemstede is een 6 ha. groot voormalig landgoed waarin drie voorzieningen voor ouderen van 3 eigenaren zijn gevestigd: Kennemeroord, Kennemerduin en Nieuw Overbos. Aan het bos is weinig aandacht besteed de afgelopen jaren en samen met de gemeente en de eigenaren zijn we bezig een beheerplan en – contract vorm te geven. Dat gaat niet snel, maar vordert gestaag. Intussen wordt er sinds 2017 af en toe al gewerkt. Op het moment dat het geregeld is, is het de bedoeling dat er een er een vaste vrijwilligersgroep komt die wekelijks gaat werken.

Contactpersoon: Franke van der Laan

Bouwwerkgroep, Heemstede - Insectenhotels, nestkasten, vleermuizenkasten

Natuurwerk bestaat niet alleen uitwieden en spitten. Op vele manieren kun je biodiversiteit een handje helpen en mensen het belang daarvan overbrengen. Verder is het niet altijd optimaal buitenweer, dus voor de continuïteit is het altijd goed als er plan B activiteiten zijn. Die bestaan in ons geval vooral uit het recyclen van hout in de vorm van insectenhotels, nestkasten, vleermuizenkasten, torenvalken-, uilen- en slechtvalken kasten, egelkasten, ijsvogelwanden en wat niet al. Sinds 2019 hebben we daar een speciaal gebouw voor aan de Meijerslaan in Heemstede. Onderhoud   van gereedschap gebeurt ook door deze groep en voor al door Adri Huibers.

Contactpersoon: Franke van der Laan

Heemsteedse biodiversiteit, verschillende locaties in Heemstede - Bloemenweides, Natuurbeheer

In 2017 is in het Heemsteedse gemeentebeleid ruimte gemaakt om jaarlijks een nieuwe bloemen weide in te richten. Een van deze bloemenweides is die aan de Kohnstamlaan geworden, van 3000 m2. Sinds 2018 is MEERGroen betrokken bij de inrichting en het beheer van de bloemenweides. Hooien en frezen gebeurt machinaal en gedurende het seizoen worden de ongewenste kruiden handmatig gewied, deels door vaste MEERGroen vrijwilligers, deels door buurt bewoners, die via een buurt app-groep georganiseerd zijn. De bloemenweides in Heemstede zijn hier gelegen:  Slot Heemstede, Kohnstammlaan, Cruquisweg, Blekersvaartweg

  • Zichtbare biodiversiteit
  • Biologisch zaad
  • Herwinnen zaad

Contactpersoon: Franke van der Laan

Teylingen, Sassenheim - Klimaatbos, Bloemenweide

Wijkpark de Horsten
Oude vuilnisbelt Menneweg

Werkdag: 1x per maand op zaterdag of donderdag 

Contactpersoon: Franke van der Laan

Wat onze vrijwilligers zeggen

Hallo ik ben Ilse

Sinds 3 jaar werk ik met veel plezier als vrijwilliger bij stichting Meergroen. Het is heerlijk om in de buitenlucht te werken en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan het terugbrengen van de diversiteit in de natuur. Een groot voordeel voor mij is dat er elke dag van de week wel een activiteit is waar je hart ligt. Bijvoorbeeld in de buurttuin Lincolnpark in Hoofddorp of werken in de kassen in Rijsenhout, waar zonder bestrijdingsmiddelen groente wordt gekweekt. Ook is het leuk om te werken in het wekelijkse winkeltje om groente te verkopen of bloemenweides aan te leggen of insectenhotels bouwen.Daarnaast kan je mee doen aan educatie aan bedrijven en scholen. Ik ontmoet allerlei bevlogen en betrokken mensen van verschillende pluimage, die ik anders nooit zou ontmoeten. En eerlijk gezegd helpt het me ook om de (te) grote wereldproblemen, die je bijna elke dag via het scherm op je netvlies krijgt, om te zetten naar positiviteit en hoop.

Hallo ik ben Grant

MeerGroen biedt een unieke kans om in contact te komen met de natuur alsook met mensen die dezelfde passie delen. Het is een plek om kennis uit te wisselen, van elkaar te leren en te groeien door praktische ervaring op te doen in natuurgerichte projecten. Het werk draait niet alleen om het herstellen en behouden van natuurlijke ruimtes; het gaat ook om het opbouwen van een gemeenschap die milieubeheer waardeert.

Hallo ik ben Maxime

Begonnen als vrijwilliger en inmiddels werkzaam voor de stichting.  Iets doen wat goed is voor jezelf én voor het grotere geheel, die twee komen voor mij samen in het werk wat ik doe binnen bij MEERGroen. Werken met, in en voor de natuur, maar ook voor jezelf en voor volgende generaties.  Elke week leer ik weer nieuwe dingen over de natuur en het ecosysteem, het is vaak een spiegel met vele levenslessen.
Wat ik heel mooi en belangrijk vind is dat je door de toegankelijkheid en concreetheid van onze projecten veel andere mensen er in mee kan nemen, hen inspireren, bewustwording vergroten en betrekken. Op deze manier kom ik ook in aanraking met allerlei mensen, van vluchtelingen, tot reclassering, tot medewerkers van diverse bedrijven, etc. De natuur werkt immers verbindend: met jezelf, met anderen en met het groter geheel

Hoe kan ik beginnen?

Plan meteen een kennismaking of een proefdag

Begin morgen al met het bijdragen aan ecologisch evenwicht, samen werken we aan een mooie toekomst voor mens en natuur!

Contact

+ 31 (0)6 48226490

Informatie

p

BANK: NL62INGB0657122106

KVK: 53612434

RSIN: 850947480

Nieuwsbrief

~

Privacy Policy