Afgelopen week is de meerbomen.nu campagne 2024/2025 begonnen. Die loopt van 2 november tot ca 1 april. Vorig jaar hebben we 700.000 boompjes gered waarvan er 160.000 uit de Haarlemmermeer kwamen. Deze 1e week hebben we er al weer 10.000 gered op weg naar meer dan een miljoen. Wie zich aangesproken voelt of de ontwikkelingen bij wil houden (bv boom uitdeeldagen): zie meerbomen.nu/ik doe mee. Het onderwerp van zo’n week moest dus wel een boom zijn. Alle bomen die we redden van een plek waar ze binnen 1- 5 jaar dood zullen gaan, geven we weg aan mensen die ze ruimte geven om groot te worden. Ook graag aan mensen die tegels uit hun tuin vervangen door bomen. De eerste vraag bij de meeste mensen is of zo’n boompje niet te groot wordt. Die wens vervullen we meestal met een rode kornoelje, een fruitstruik of een vlinderstruik. Maar ook een (kruip)wilg kan heel mooi passen. Wilgen zijn met hun katjes een grote leverancier van stuifmeel aan bijen en andere insecten.
Bijzonder
Er zijn wel 80 soorten inheemse wilgen. Van enorme bomen zoals de grijze wilg (40 m) tot hele kleine zoals de kruipwilg (0,5 m;foto). Lastig is dat wilgen makkelijk onderling kruisen. Je kunt dus honderden tussenvormen krijgen tussen katwilg, geoorde wilg, boswilg, kraakwilg, bittere wilg en noem maar op. Maar de kruipwilg is onmiskenbaar. Hij groeit in vochtige duinvalleien. Zo’n duinvallei bestaat ook in de Haarlemmermeer: in het Groene Carré Zuid. In die duinvallei groeien ook tienduizenden orchideeën en parnassiaplanten. Als boompjes het daar overnemen verdwijnen die. Dus halen we van 1 ha elk jaar 3.000 tot 8.000 boompjes weg waaronder die kruipwilgen. Kruipwilgen zijn net als berken harde soorten die tot heel noordelijk in de toendra boven de poolcirkel voorkomen.
Waar
Op het Groene Carré Zuid ten oosten van de Hoofdvaart hebben we 15 jaar geleden geïnvesteerd in een nat/droog gradiënt. Dat heeft 7 biotopen opgeleverd i.p.v. 1 met honderden bijzondere soorten waaronder 40 rode lijstsoorten en dus ook kruipwilgen.