Allereerst aan de regelmatige en incidentele lezers van deze blogserie mijn wensen voor een voorspoedig en gezond 2024.
Wij zijn in ieder geval goed beginnen zoals onderstaand te lezen valt. Op 1 januari kon de boekhouding naar de accountant en was het concept jaarverslag over 2023 klaar en ging deze eerst naar onze gewaardeerde vrijwilliger Mieke die al mijn tekstuele producten nog een keer napluist. Met mijn kantorto henadjhes waa rmee ik letterlijk met elke toest aan slag 2- 4 teosesne tegelijke aan raak , ziet de tekst er nal zaltijd zo uity (deze zin heb ik expres zo laten staan). Zelf loop ik de teksten al wel een keer door, maar er slipt nogal eens wat tussendoor. Dus als het om 50 pagina’s jaarverslag gaat is het een knappe prestatie als Mieke die 2 dagen later al tekstueel gecorrigeerd retourneert. Inmiddels is die tekst naar een groep bestuursleden en trouwe vrijwilligers voor inhoudelijke screening. Dat proces loopt en wordt afgerond op de eerste bestuursvergadering van dit jaar die op 15 januari plaatsvindt.
De eerste week van het jaar: nauwelijks buitenwerk
Met de administratie achter de rug kon het feest op 2 januari dus weer gewoon met een schone lei beginnen. Op de 2e hebben we de P2020 bomenhub gereorganiseerd en een 40-tal fruitstruikjes geplant op Lincolnpark. Toen het te nat werd in de middag konden we geen nieuwe bomen gaan verzamelen voor de meerbomen actie (dan krijg je de regen uit de hemel van boven en nog eens extra de druppels op de takken en die van het gras van beneden te verwerken). De kas in Rijsenhout voorjaarsklaar maken is dan een mooi alternatief. Dat houdt in het weghalen van de dode planten, het verwijderen van de irrigatieslangen en daarna het schoffelen en uitharken van het hele vak. Zo hebben we 22 vakken van elk ca. 500-700m2 te doen. Voor de kerst hadden we al 7 vakken klaar en deze dinsdag met z’n 2 personen nog eens drie. Op woensdag de 3e was het nog even nat en werden er weer 7 vakken onderhanden genomen. Dan schiet het lekker op. Eigenlijk hadden we gepland 10 januari met een grote groep te werken maar daar zijn er nu nog maar 5 vakken voor over dus hebben we maar vast 40 m3 compost besteld voor die dag. Dan zijn we lekker op schema om rond 15 februari te gaan zaaien.
Met nog meer regen van storm Henk kwamen we ook nog 1,5e dag toe aan het bouwen van insectenhotels: lekker bij de kachel. Alleen op vrijdag 6 januari probeerden we het op Meermond maar dat werd een drama met regen en een auto die vast liep in de blubber.
Meerbomen Oogst 3-daagse
5, 6 en 7 januari waren uitgeroepen tot nationale Oogst 3-daagse. Op vrijdag 5 kwamen we niet verder dan het deels bundelen en opladen van 1.300 wilgen en populieren die al klaar lagen in de sloot. Op zaterdag en zondag deden we weer een dappere poging. Op zaterdag leverde dat 1.343 boompjes op uit Kalorama en op zondag 330 uit de Houtrakpolder van Recreatieschap Spaarnwoude. Wel was het grootste deel daarvan de zeer gewaardeerde hazelaar, zoete kers en meidoorn. Foto: 20 boompjes/m2 op een wegberm die vroeg of laat worden weg gemaaid: dat is het unieke van het meerbomen concept: Moeder natuur als boomkwekerij van boompjes die geen kans op overleven hebben.
Nieuwe kansen
Het hele idee achter MEERGroen is om natuurwerk te ontdoen van het geitenwollensokken stigma en om het mainstream te maken. Dus dan wil je met toonaangevende maatschappelijke partners de boer op. Een grote kans daarbij is de ontwikkeling van Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, wat 1.200 – 1.600 ha groot moet worden. Daar kwam deze week een aanbesteding voor een stukje natuur- en bosontwikkeling van op de markt. Dus daar gingen we meteen mee aan de slag.
Ook al zijn we al 15 jaar bezig om met SADC (Schiphol Airport Development Corporation) een relatie aan te gaan. Dit is zo’n beetje de vastgoedpoot van de luchthaven. Niet alles wat ze doen (logistieke bedrijven- terreinen aanleggen) is onze hobby, maar er liggen ook grote kansen in omliggend groen en hun duurzaamheidsambities. Deze week hadden we voor het eerst een kennismakingsgesprek over kansen voor samenwerking op hoog niveau. Dus dat is een mooie start van het jaar. Wie weet wat daar uitkomt.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023