Het is weer winter en dan is het bomentijd. Het Haarlemmermeerse Boomweggeefmodel heeft zich de afgelopen jaren snel verspreid over Nederland en recentelijk ook naar Duitsland, Engeland en Ierland. Meer dan 15.000 mensen doen al mee aan het redden en uitdelen van bomen die gedoemd zijn te verdwijnen door snippermachines of te hevige concurrentie. De grootste bomenhub van Nederland is naast het tijdelijke gemeentehuis op Park 2020. Daar hebben we 16 december alweer 13.000 bomen uitgedeeld van de ruim 50.000 die er gered zijn sinds 1 november. Deze bomenactie maakt veel energie en creativiteit los. Zo kwam er iemand met tientallen zelf opgekweekte zaailingen van mammoetbomen en kustmammoetbomen aan. In de Groene Weelde staan al een paar 40 jaar oude mammoetbomen, maar kustmammoetbomen (Redwood sequoia’s) ken ik nog niet in de Haarlemmermeer. Daarom hebben we er zelf maar een paar uitgezet in de MEERGroen projecten. Eentje is in 1 jaar tijd gegroeid van 60 cm naar 2,50 meter (foto).
Bijzonder
Mammoetbomen kwamen hier voor de ijstijden ook voor maar groeien nu alleen nog in het wild in Californië. Ze zijn erg de moeite waard om te herintroduceren. Ze leveren prima hout en zijn een goede manier om veel CO2 snel uit de dampkring vast te leggen (het hoofddoel van de meerbomenactie). Het kunnen de hoogste en één van de grootste en oudste levende organismen te wereld worden. Die hoogte van 130 m en inhoud van 1.000m3 hout/boom halen ze alleen als ze bijna dagelijks in dichte mist groeien. Maar ik ben ook best tevreden met een boom van 90-100 m hoog. Ze vormen ook geen risico voor plagen en verdringen geen inheemse soorten. Laat ze dus maar komen en laten we genieten van de diversiteit en de wow factor van Moeder Natuur.
Waar
We hebben de beschikbare zaailingen verdeeld door heel Nederland o.a. in Heemstede en ze zelf geplant op het Lincolnpark en de Nanninga heemtuin. Er komen er misschien nog een paar beschikbaar voor mensen die er een heel monumentaal plekje voor hebben.