Het is leuk om van allerlei kanten meldingen te krijgen over bijzondere flora en fauna in de Haarlemmermeer. Vooral van (natuur)fotografen komen veel meldingen, maar ook van onder water komt er nieuws. Axel Gunderson van Baseline Haarlemmermeer houdt de waterkwaliteit en de flora en fauna onder water bij. Hij kwam met de melding van een nieuwe soort in de Bosplas van het Haarlemmermeerse bos: De Kaukasische Dwerggrondel. Dit visje is maximaal 5 cm groot maar meestal veel kleiner. Zoals de naam aangeeft is het geen inheemse soort. Via het Donau-Mainkanaal zijn er vele soorten uit die regio deze kant opgekomen. In 2019 werd deze soort voor het eerst in de Rijn aangetroffen en met ballastwater of met het inlaten van water bij droge periodes is deze vis nu al tot in het afgesloten binnenmeer gekomen. Lokaal komt hij voor in enorme aantallen. Hoe de andere vissoorten hiermee omgaan is niet duidelijk: Snaait hij voedsel voor inheemse soorten weg of is hij een goede prooi voor ze? Dat moet in de komende jaren duidelijk worden.
Bijzonder
De Dwerggrondel is niet de enige grondel-exoot. Ook de zwartbekgrondel, marmergrondel, Kesslergrondel en de Pontische Stroomgrondel hebben zich inmiddels in Nederland gevestigd. In de Westeinder zijn de zwartbek- en de marmergrondel zeer algemeen. Ze eten meer dan de inheemse grondelsoorten zoals het bermpje, rivier- en beekdonderpad en riviergrondel en kunnen deze soorten dus mogelijk weg concurreren. Ook het meebrengen van ziektes is een potentieel probleem.
Grondels en donderpadden zijn grond bewonende vissen. Donderpadden gebruiken hun buikvinnen om over de bodem te bewegen. Bij grondels zijn die buikvinnen vergroeid tot een soort zuignap waarmee ze zich vast kunnen zetten op stenen. Dwerggrondels eten vooral kleine larfjes van bv muggen. De mannetje zorgen voor het broed.
Waar
In een paar jaar is de Kaukasische dwerggrondel via de Rijn in grote delen van Nederlandse wateren doorgedrongen. Ook in afgesloten wateren zoals de plas van het Haarlemmermeerse Bos.