Van 30 oktober t/m 5 november is het voor de 3e keer de Nationale Klimaatweek. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de klimaatverandering. Overal in het land zijn klimaatburgemeesters aangesteld. In de Haarlemmermeer is dat Franke van der Laan, trekker van de Stichting MEERGroen en de MeerBomen.Nu actie, die (bos)terreinen ecologisch beheert en vrijkomende boompjes (die anders toch ten dode opgeschreven zijn) gratis beschikbaar stelt om biodiversiteit te stimuleren om zoveel mogelijk CO2 vast te leggen. Wist u dat een boompje van 50 gram in 10 jaar tijd meer dan 500 kilo kan wegen en dan 1000 kg CO2 heeft vastgelegd?

Maar het is natuurlijk een beetje onzin om maar 1 week aandacht aan het klimaat te besteden. Het zou de permanente topprioriteit moeten zijn. Bij MEERGroen en MeerBomen.Nu is dat ook zo. Wij zijn niet gericht op met minder meer CO2 uitstoten door te groeien met zonnepanelen, elektrische  auto’s en kernenergie. Er zit al 40 jaar teveel CO2 in de dampkring dat er zo snel mogelijk uit moet. En dat kan met ons bomenplan. Daarmee winnen we de tijd die er niet meer is om de structurele fossielvrije samenleving in te richten binnen de draagkracht van het ecosysteem.

De boompje die we beschikbaar maken staan overal. Als er 1 ten dode opgeschreven zaailing staat per m2 in de 500.000 ha bos van Nederland kun je al 5 miljard stuks, ELK JAAR, oprapen van 200 soorten maar meestal zijn het er meer. Om dat te gaan doen zoeken we wel 1 -2 miljoen vrijwilligers. Het is leuk om te doen en je kijkt de rest van je leven anders tegen bos en bomen aan en je doet wat voor ons aller toekomst.

Die boompjes zijn van nu af aan in rust en dan zijn ze veilig te redden op plekken waar ze anders toch dood gaan door onderlinge concurrentie of grote machines.

Meld je éénmalig of vaker aan op MeerBomen.Nu/ikdoemee. Dat geldt voor zowel bos-, terreineigenaren die hulp kunnen gebruiken en boompjes teveel hebben, voor vrijwilligers en voor mensen die ruimte hebben om 1 of veel bomen te planten. We zijn al begonnen met boompjes redden (4.300 stuks op 28 en 29 oktober in de regio en al 25.000 in den lande) en we gaan door tot ca. 1 april totdat de bomen in rust zijn.

Bomenred- en -plantacties in de KIimaatweek
28 en 29 oktober, hebben we al 4.300 boompjes van 23 soorten gered van een oude tennisbaam in Sassenheim

Woensdag 1 november: Landgoed Ipenrode in Heemstede.

Vrijdag 3 november is de provinciale aftrap in Noord-Holland met de gedeputeerde Kocken in Bergen.

Zaterdag 4 november zijn er op 20 plekken in de regio en overal in den lande bomenred acties.
Zondag 5 november: Hoofddorp

Maandag 6 november: Zeilfort Kudelstaart

 Meedoen:

In de bomenplanner op MeerBomen.Nu is voor alle locaties gedetailleerde informatie te vinden (dat kan met en zonder account). Met account onvangt men wekelijks vrijblijvend een aankondiging van de activiteiten. Deelname kan individueel en met een groep of bedrijf, ook als besloten activiteit. ok na de klimaatweek zijn er bijna elke dag mogelijkheden om bomen te redden.

——–

Achtergrond:

De landelijke MeerBomen.Nu actie heeft al meer dan 1,6 miljoen geredde en geplante bomen opgeleverd in 3 seizoenen. Deze actie is een uitvloeisel van het Haarlemmermeerse boom weggeefmodel sinds 2009 (ook in Heemstede en Aalsmeer). De actie slaat ook zijn vleugels uit naar Duitsland ( MehrBaeume.Jetzt), Ierland, Engeland, Schotland en Wales (MoreTrees.Now), en Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische uitbreiding zit in de planning.

Voor meer informatie en een afspraak:
info@stichtingmeergroen.nl

06-48226490

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Foto: bomen verzamelen is makkelijk,  leuk en een goede manier om de zorgen over klimaat en biodiversiteit handen en voeten te geven.