Deze blog is een weekje van de radar geweest om dat we een zeer interessante en inspirerende tocht door Engeland, Wales, Ierland en Schotland hebben gemaakt. Deze tocht was het resultaat van een eerdere reis die we in maart hebben gemaakt als oriëntatietrip. Tussen maart en november hebben we de toen opgedane contacten en ervaringen uitgewerkt. Dat heeft geleid tot de beslissing om de bomenplanner van de meerbomen.nu actie ook in het Engels, Duits en Frans beschikbaar te maken met alle nationale bijzonderheden zoals postcode systemen, tijdzones en soorten. De trip van maart was ook zo veelbelovend dat we deze vervolgtocht konden ondernemen om de geïnteresseerde partijen te informeren over de werkwijze en de mogelijkheden. We maakten de tocht met 6 mensen in 2 elektrische Tesla’s. De ploeg bestond uit Marga Witteman, die de meerbomen.nu actie leidt vanuit Urgenda in Nederland, Tsjeard Hofstra, de logistieke en ICT coördinator, Grant Holton die de contacten grotendeels heeft gelegd, Eslin Stewart die de tocht op video heeft gedocumenteerd, Franke van der Laan, de ecoloog van het team en Leonie Ceasar die als olievrouw alle andere zaken in goede banen leidde. De Nederlandse en regionale projecten lieten we in goed vertrouwen in handen van Maxime Weidema en de MEERGroen vrijwilligers.
Op 23 november namen we de boot van Hoek van Holland naar Harwich voor het eerste 2-daagse werkbezoek naar het oudste Agro Forestry bedrijf van Engeland: Wakelyn’s in East Anglia. Daar waren 2×25 geïnteresseerden verzameld uit de regio voor een uitleg over de campagne en de bomenplanner. En natuurlijk gingen we ook met de hele ploeg het veld in om bomen te redden. In de bosranden tussen de landbouwstroken was genoeg te oogsten aan wilde pruimen, meidoorns, kersen, essen en eiken. En intussen genoten we van de gastvrijheid, de veganistische maaltijden en de overnachting in een 500 jaar oud logeergebouw. De verzamelde bomen gaan een mooi plekje vinden op de boerderij en gebruikt worden in een grote uitdeelactie voor de regio.
Vervolgens doorkruisten we heel Engeland van oost naar west naar Corby. Corby is de plek waar de industriële revolutie is ontstaan door het ijzererts in de grond. Dat heeft geleid tot een landschap van 1000den vierkante kilometers aan uitgeputte mijnkuilen. Die gigantische kuilen worden nu opgevuld met puin en rotzooi om te dienen als basis voor gigantische logistieke schuren van tientallen ha groot. Voorwaar geen mooi landschap. De MoreTreesNow.Eco aanpak kan een steun in de rug worden voor het beheren van de resterende bossen en het inpakken van de lelijke blokkendozen in groen. Daarover gingen de gesprekken, seminars en oogstdemonstraties 2 dagen lang.
De volgende stop was redelijk vlak bij in Wales. Na een indrukwekkende excursie naar de hoogste bergen van Wales (Snowdonia) daalden we letterlijk af in de mystiek van het oude Wales. Op het terrein van een Storyteller waar jaarrond cursussen worden gegeven om verbinding met de natuur te vinden, werden we gehuisvest in Hobbitwoningen waarvan er geen hetzelfde was. Met strategische partners gelieerd aan de bosbouw en de overheid bespraken we de regionale mogelijkheden en demonstreerden hoe je de natuur kunt benutten als onuitputtelijke  bomenkweekplaats. Zoals altijd was dat een eye-opener en gaat dat leiden tot vervolg activiteiten.
Toe was het tijd om 5 uur in de morgen door te reizen naar Ierland. In Dublin mochten we gebruik maken van de Patagonia (duurzaam outdoor kledingbedrijf) faciliteiten voor een seminar, met weer dezelfde positieve energie. De seminarbezoekers en nog meer mensen kwamen de dag daarop mee om een grote bomenhub en oogstlocatie  ten zuiden van Dublin in te wijden. Ook daar pikte men de mogelijkheden snel op. De volgende stop was ten noorden van Dublin waar we bomen gingen verplanten en  redden met de gemeente (council) en 30 middelbare scholieren onder begeleiding van de Easy Treesie directeur Orla Farrell. Dat leidde in 2 uur tot een halve ha extra bos. En weer voort ging de karavaan: nog 50 km noordelijker naar het oudste permanent bewoonde huis van Ierland: 950 jaar oud vanaf de Noormannen: het 1600 ha grote landgoed Dunsany. Dat landgoed is normaliter gesloten, maar wij mochten er met een selecte groep van 15 mensen op excursie als we ook meehielpen om bomen te planten. Dat deden we graag en ook daar komen weer vervolge acties.
De laatste stop in Ierland was het Ecological Restoration Camp (ERC) van Carrickmacross midden in een traditioneel veeteeltgebied. 2 jaar ERC pionierswerk heeft  daar een mooi centrum opgeleverd en de eerste acceptatie voor een andere landbouw. Ons seminar daar begon in een sceptische sfeer van ‘eerst zien dan geloven’, maar sloeg om in een letterlijk oorverdovend enthousiasme toen men de mogelijkheden ging zien. Vrijwel iedereen ging de volgende dag mee naar een terrein om hoogveen te redden wat door boomgroei overwoekerd werd. In deze regio verwachten we een golf van nieuwe activiteiten om via de moretreesnow.eco methode veel meer mensen te betrekken bij bobeheer en eco-restoration. Midden in de nacht namen we de boot naar Schotland. Inmiddels was er een koudegolf ingevallen met temperaturen van min 6 tot min 8. In het hotel in West Schotland was het wel koud, maar de volgende dag reden we naar Oost Schotland bij Edinburgh (Peebles) in een waarlijk winterwonderlandschap met 15 cm sneeuw (foto). Bomen oogsten was daar onmogelijk maar een seminar was wel succesvol.
De laatste stop was bij Newcastle, weer terug in Engeland met een prachtige rit door majestueuze  boomloze landschappen waar veel plantpotentie is. Die rit eindigde op een natuurbegraafplaats met een spiksplinternieuw crematorium waar we ontdekten dat er met elke branche een wederzijds voordelige relatie te bouwen is. Ook hier waren uit de wijde regio bosbouwers, politici en gemeentemensen op ons seminar afgekomen en konden er strategische relaties worden gelegd om bomen te oogsten en te planten.
Dat was de laatste stop voor we met de nachtboot van Hull weer terugvoeren in 14 uur naar IJmuiden.
Alles bij elkaar was een supertrip met alleen maar hoogtepunten: ecologisch, sociaal, politiek, landschappelijk en veel nieuwe vrienden en positieve energie. Dat is dus mijn soort vakantie! Je wordt daar alleen maar blij en energiek van, dus net 3 uur terug thuis, kon er nog wel een boomplantactie in Amsterdam achteraan met 30 mensen.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023