Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

 Bloemenweide beheer:

De afgelopen week was waarschijnlijk de laatste ’warme’ week van het jaar. De dagen worden korter en de nachten waren daarom al  koel aan het worden. Toch bleef tot half oktober de temperatuur overdag rond en boven de 20 graden komen. Deze periode gebruiken we in ecologisch beheer graag om onze bloemenweides op orde te krijgen voor volgend jaar. De logica daarachter is dat kruiden vooral groeien van maart tot juni, bloeien van juni tot augustus en zaden maken van juli tot eind augustus. Die zaden, die in onvoorstelbare aantallen worden geproduceerd (bv soms wel 100.000 van 1 klaproosplant) zoeken graag meteen een plekje om te kiemen zodat ze als bladrozet de winter in kunnen. Dat kunnen ze doen op kale stukken grond zoals molshopen of op akkers (vandaar de naam akkerkruiden). In deze periode van het jaar is er nog genoeg warmte en vocht om te kiemen en te groeien. Dat is vaak niet het geval als de zaden moeten wachten tot april. In de grond zijn ze dan grotendeels verrot en in mei hebben “april” kiemplanten meestal onvoldoende wortels om 3 weken droogte te overleven in mei. Door dat bladrozet drukken ze  ook concurrerende planten zoals meerjarige grassen weg voor de winter invalt.

De basisroutine bij beheer is dat we tussen half augustus en half september maaien en hooien (en zaden verzamelen). Dan maken we de grond tussen half september en half oktober rul door frezen. Daarbij slaan we de meerjarige grassen kapot. Van dit frezen hebben de piepkleine bloemzaadjes geen last en die vinden dan, net als op een akker, weer alle ruimte om massaal te kiemen voor uitbundige bloei het jaar erop. Tot half november kunnen ze dan nog flink groeien en inheemse soorten vriezen in de winter niet dood maar blijven gewoon stilstaan in hun groei. In maart pikken ze dan vervolgens de groeispurt weer op.

 Wat is er deze week gebeurd: 

Afgelopen week zijn, na het  hooien in september, alle bloemenweides in Heemstede weer gefreesd: op Meermond, slot Heemstede, de Kohnstammlaan en de Cruquiusweg.

Dat gebeurt met grote machines en na het machinewerk blijft voor handmatig bijpunten altijd nog genoeg werk over: het gladharken van bulten, opvegen van zand op de weg, verwijderen van stenen en zwerfvuil, het uitharken van grote klonten kweekwortels en dat soort zaken(foto). Daarna zit het zomerwerk erop en gaan we over op bosbeheer. Op Meermond waren er ook nog wat maai-  en hooiklusjes op de hellingen en in het moeras. Dan ligt het terrein er weer mooi bij voor een periode van een half jaar als de natuur grotendeels stil staat.

Het is heel voldoening scheppend om een terrein van 6 ha zo te beheren dat de maximale ecologische en  recreatieve potentie tot zijn recht komt.

Waar kunt u zelf aan meedoen?  

Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. In het Sorghbosch proberen we grote oppervlaktes “zevenbladvrij” te maken zodat we er stinsenbollen kunnen planten in de winter.  Vanaf 4 november als de boompjes in rust zijn, gaan we elke dag tot 1 april boompjes redden. Ook in Heemstede. Schrijf je in bij ‘Ik doe mee’ in de bomenplanner op meerbomen.nu

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl