Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Pruikzwam:
De herfst is paddenstoelentijd. Er zijn inmiddels 6.000 paddenstoelensoorten in Nederland ontdekt. Eén van de mooiste en grootste is de pruikzwam. Deze is minder bekend dan de ‘rood met witte stippen’ vliegenzwam, maar hij verdient het om net zo bekend te worden. Helaas is hij vrij zeldzaam. Meestal groeit hij hoog in een loofboom, die meestal een beuk is. In Heemstede staan vele beuken en daarom is deze soort ook hier te vinden, zoal dit mooie exemplaar in Groenendaal (foto). De paddenstoel is parasitair maar de boom kan er wel 20 of 40 jaar mee leven. Dat is ook de tijd die bv de Tonderzwam nodig heeft. De Pruikzwam bestaat uit hangende stekels die al of niet op een korte steel kunnen staan. Het mycelium van de pruikzwam zit in het hout van de boom en kan 20- 40 jaar lang in de herfst nieuwe paddenstoelen produceren. In Engeland heet de zwam Leeuwenmanen.
Wat is er deze week gebeurd:
We zitten nu volop in het bomen- red-seizoen. Deze week hebben we op 3 terreinen in Heemstede boompjes gered. In Groenendaal hebben we, samen met 30 mensen van een bedrijf, de boswachters geholpen. Dat leverde bijna 2.000 beuken en esdoorns op die daar geen kans op overleving hadden. In het Sorghbosch werkten we met een ander bedrijf. Die dag leverde wel 6.200 boompjes op. En in Meermond hebben we met de vaste vrijwilligersgroep een begin gemaakt met het knotten van wilgen en hebben we ongewenste en overtallige abelen en kersenbomen verzameld die elders een plek krijgen waar ze groot kunnen worden. Bij gebrek aan een bomenhub in Heemstede zijn alle boompjes naar Hoofddorp verhuisd. Vandaar uit zullen ze verdeeld worden over geïnteresseerden. Inmiddels hebben we er in 2 weken al 25.000 verzameld. Iedereen kan boompjes gratis aanvragen. Dat kan via meerbomen.nu bij ‘ik doe mee’. Ook gaven we cursussen aan mensen die geïnteresseerd zijn om de werkwijze te leren. De eerste cursus voor Noord-Hollanders was op 18 november in Heemstede. Op dezelfde dag hebben we met onze eigen mensen de eerste stinsenbollen geplant in het Sorghbosch.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch om boompjes te redden en op woensdag in Landgoed Ipenrode. In het Sorghbosch hebben we grote oppervlaktes “zevenbladvrij” gemaakt. Nu gaan we daar stinsenbollen planten.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .