Duurzame 100 van Trouw
Dit jaar was voor de 15e keer de verkiezing van de Duurzame Top 100 van Nederlandse organisaties of initiatiefnemers. Sinds 4 jaar wordt daarbij de focus gelegd op initiatieven van onderop. Dat is precies wat wij doen en bijna elk jaar worden we door iemand genomineerd en komen ook in die lijst: in 2020 stonden we op plek 18, in 2021 op plek 82, in 2022 kwamen we helaas niet voor in deze lijst en dit jaar staan we op plek 42. Dat is een zeer eervolle plek maar helaas werkt het wel zo dat alleen diegenen die in de top 3 belanden een positie krijgen waarmee ze de aandacht en invloed krijgen die nodig is om hun initiatieven effectief voor het voetlicht te brengen.
Dit jaar werd Extinction Rebellion verkozen als nr. 1. Met al die publiciteit rond hun protesten is dat wel te begrijpen. Het is alleen jammer dat ze tegen een heleboel zijn en met protesten tegen slechte dingen komen we er niet. Er moet een alternatief model komen die de duurzaamheid van de samenleving op sleeptouw neemt. De meeste lokale initiatieven hebben dat momentum niet en protesteren alleen helpt ook niet. MEERGroen (samen met Urgenda) promoot een manier om de zorg van Extinction Rebellion om te zetten in positieve energie en zo de samenleving te verenigen met een model dat op te schalen is van lokaal naar nationaal en mondiaal om de overmaat aan CO2 in recordtempo uit de dampkring te halen. Dat is wat we nodig hebben om dingen als greenwashing en politieke instabiliteit de baas te worden. Jammer dat we weer een jaar moeten wachten op een kans om dat prominent voor het voetlicht te krijgen
En net nu we nog 5 jaar te gaan hebben voor de klimaatcrisis een bedreiging wordt voor het voortbestaan van onze beschaving, is zo’n jaar weer een jaar te veel.
Andere zaken
Maar een positief bericht is dat we de hele week ons weer energiek ingezet hebben op diverse projecten.
Op maandag, dinsdag en woensdag bestond dat vooral uit het oogsten voor onze vaste afnemers.
Deze week begon de voorbereiding van onze ‘MoreTrees.Now’ trip naar Ierland en Engeland goed op stoom te komen. Een gesprek met een gedragswetenschapper van het ministerie van Sociale zaken biedt ook leuke perspectieven om verder te komen. Het grootste probleem van het niet oplossen van de klimaatcrisis (en vele andere zaken) is nl dat er een cultuurverandering nodig is.
Op donderdag hadden we voor de verandering een keer 2 bedrijven op bezoek: ’s ochtend medewerkers van een bank in de kas in Rijsenhout en ’s middags een groep juristen van een consultancybedrijf in het Sorghbosch. Na een korte uitleg over wat ecologisch beheer behelst, liep het werken met beide groepen gesmeerd.
Op donderdagavond mochten we aanwezig zijn bij Farmkitchen om de presentatie van een boek met lekkere recepten, die met de producten van hun producenten te maken zijn, bij te wonen. En vrijdag was natuurlijk weer een Meermonddag. Met heerlijk weer gingen we het riet in het moeras en bramen op de hellingen te lijf met een groep van 16 mensen. Ook de zondag werd nuttig besteed met het geven van een training aan studenten die de meerbomenacte in Duitsland willen gaan dragen onder de naam MehrBaeume.Jetzt (foto)
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023