Op een zonnige zondagochtend in juli begon mijn avontuur met Franke van der Laan, de bevlogen ecoloog en oprichter van Stichting MEERGroen en initiator van MEERBomenNu
Getooid in safarikleren (wandelschoenen, oude kleren, rugzak) stapte ik om 7.45 uur in de trein in Landgraaf, Zuid-Limburg, op weg naar Hoofddorp. Ik verwachtte avontuur, en dat kreeg ik!
Bij aankomst op de ontmoetingsplek om 11.30 uur, herkende ik Franke meteen aan zijn grijze, eigenzinnige haardos en geruite hemd. Hij was druk bezig met het plukken van frambozen. “Hallo, daar ben ik, uw afspraak,” zei ik. Franke liet zich niet afleiden van zijn werk en vroeg waarom ik was gekomen. “Omdat ik geïnteresseerd ben in de ideeën en projecten van MEERGroen en MEERBomen,” antwoordde ik.
We begonnen samen frambozen te plukken, zelfs de lastig bereikbare tussen de takken en dicht bij de grond. We raakten aan de praat terwijl we plukten. Franke vertelde over zijn carrière, van natuurclubjes en recyclingacties in zijn jeugd tot een studie biologie en werk als VN-medewerker in Mozambique. Later analyseerde hij satellietbeelden voor de VN in Rome en werkte aan het verduurzamen van een patatfabriek.
Zijn doel om mens en natuur weer in harmonie te brengen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot te verminderen, kon hij zo niet bereiken. Daarom switchte hij van top-down naar bottom-up: een heemtuin in Hoofddorp was het begin, gevolgd door Stichting MEERGroen. Dit leidde tot de activering van honderden vrijwilligers die zich inzetten voor de natuur in hun eigen omgeving.
Franke liet me drie van zijn vele projecten zien. Eerst bezochten we de voedseltuin Park 2020, waar frambozen groeiden tussen imposante kantoorgebouwen. De geoogste vruchten werden verkocht aan cateringbedrijven, en de opbrengst ging naar de stichting.
Na een korte rit in Franke’s werk-limousine gingen we naar de Geniedijk, waar we een lange bramenhaag leeg plukten. Het resultaat: 17 kg bramen! Franke vertelde me over de toewijding aan handmatig werk en het vermijden van herbiciden.
Ten slotte bezochten we een groot terrein waar de gemeente Hoofddorp duizenden nieuwbouwwoningen wil realiseren. Een deel van het land is gereserveerd voor Stichting MEERGroen om een groene oase te creëren waar burgers en natuur weer samenkomen. Hier worden fruitbomen geplant, tarwe geoogst en pizza’s gebakken in een zelfgebouwde leemoven.
Wat ik meenam naar Limburg? Een emmertje bramen en een gele courgette, samen met inspiratie en tips van Franke:
- Gebruik je netwerk om een groene revolutie van onderaf te starten.
- Focus op je doel, zelfs als de weg kronkelig is.
- Gratis werkt om mensen te mobiliseren.
- Betrek ondernemers die op zoek zijn naar duurzame teambuilding-activiteiten.
- Werk samen met anderen om meer MEERBomen-initiatieven te starten.
Franke waarschuwde ook voor het dringende belang van CO2-vermindering, gezien de exponentiële groei van de ecologische crisis.
Met dank aan Franke van der Laan, een gepassioneerde natuurliefhebber, voor een dag vol avontuur en inspiratie!
Sabine Muller, Landgraaf (LI), 28 augustus 2023
#NatuurAvontuur #MEERGroen #MEERBomen #Ecologie #biodiversiteit #CO2 # 🌍🌱