Deze week werd een beetje gedomineerd door een onverwachte groep helpers: 10 dagen geleden werden we gebeld door een lid van een studentencorps. Die hadden twee weken lang een ontgroeningsprogramma met 150 studenten en ze waren zeer in voor duurzaamheid. Dus of ze ook bij ons wat konden doen. Natuurlijk zeggen we daar geen nee op! Zeker jonge mensen die later mogelijk in de top van de overheid en het bedrijfsleven verzeild kunnen raken hebben we graag op bezoek voordat ze aan die carrière beginnen.
Honderdvijftig personen is een beetje veel maar voor 10 personen is er werk genoeg. Dus zondag 14 t/m woensdag 17 augustus hadden we er 10 mensen bij. Het waren vrijwel allemaal economie, rechten en bedrijfskunde studenten. Precies de doelgroep die we graag met ecologie (het mooie en het gevaarlijke) in contact willen brengen.
Het was wederzijds een groot succes. Tijdens zo’n ontgroeningsproces worden de novieten behoorlijk onder druk gezet. Op het onmenselijke af. Waarom dat nodig is, ontgaat ons een beetje. Ons doel is om er samen iets leuks van te maken in evenwicht met de natuur. Sowieso was ecologie en onze manier van werken voor hen een eyeopener waar zij op college eigenlijk nog nooit mee in contact waren gekomen. Dat dat was de eerste inkopper. En wij doen natuurlijk niet veel aan ontgroenen maar meer aan vergroenen. (foto). Dat was in hun redelijk helse kennismakingsperiode een echte verademing. Naarmate de dagen vorderden kregen we ze meer en meer als wrakhout binnen dat eerst op een bankje neerzeeg op de werkplek. Maar na een dagje werken met ons (oogsten, wieden, zaaien, zaden verzamelen) en flink wat lekkere tomaatjes en komkommers gingen ze helemaal opgeknapt weer terug naar hun goelag. Volgende week krijgen we weer een paar groepen. Laat ze maar komen. Daar komt vast nog wel iets moois uit voort.
Teylingen
Om de maand ongeveer werken we in projecten in de gemeente Teylingen. Het grootste project daarvan is wijkpark de Horsten van 1,8 ha. Dat park werd ’economisch’ beheerd en dat betekent in feite dat er zo min mogelijk geld aan wordt besteed en dat het hele jaar vol groeit met kleefkruid, riet en brandnetels van 2 tot 3m hoog. Twee seizoenen geleden hebben we een derde van dat park in beheer genomen als experiment Elke maand tussen mei en oktober maaien we daar selectief ongewenste soorten weg. Dat lijkt soms een Sisyphus klus als er weer 15 m3 hooi en riet afkomt maar deze week merkten we de resultaten van ons werk. Door selectief en tijdig riet en zo weg te maaien krijgen leuke soorten zoals munt, koekoeksbloem, dotterbloem, wederik en kattenstaart minder concurrentie en al in dit 2e jaar hebben die zich gigantisch uitgezaaid en begint kleur, het voorheen troosteloze rietveld, te domineren. En we zijn nog niet eens begonnen met het introduceren van andere geschikte soorten Zo bouw je dus aan biodiversiteit en ook de wijk is er content mee. Zo willen we het hele park in beheer gaan nemen.
Ook het klimaatbos wat we in maart geplant hebben bezochten we. In juni net na de droogte leek het niet best met maar 50 % overleving maar nu leek het er meer op dat 70-80 % van de boompjes aangeslagen was en dat het een mooi en gevarieerd bos gaat worden.
Andere zaken
Op zaterdag hebben we onze activiteiten op Landgoed Mariënheuvel afgerond. De samenwerking met de projectontwikkelaar liep drie jaar lang perfect maar met de huurders liep het stroef. We hebben 2 jaar lang geprobeerd om er een modus voor te vinden maar die hebben we helaas niet kunnen vinden. We hebben daarom besloten om onze activiteiten op het Landgoed te beëindigen.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023