In onze werkzaamheden worden we voortgedreven door de ontwikkelingen in de natuur: als het zaad rijp is moet je het oogsten anders valt het op de grond, idem met groente en ongewenste kruiden. Deze week domineerde het Lincolnpark het programma. We willen ergens in augustus of begin september onze Lincolnpark voedseltuin gaan openen en dat gaat gebeuren met een pizza programma. Om die reden moet de pizzaoven klaar en dat is deze week gelukt. Hij bestaat uit 3 leemlagen die tezamen 25 cm dik zijn. De eerste laag bestaat uit puur leem, de tweede laag zit vol met stro en de buitenste laag is verstevigd met klei. Ter versiering hebben we er een MEERGroen (MG) logo op gemaakt (foto). Nu is het zaak om het huisje eromheen af te maken zodat het leem niet wegspoelt met horizontale regenbuien en/of storm. Naast onze tuin is een tarweveld. Omdat de grenzen bij het inzaaien daarvan niet heel duidelijk waren, is er 1000 m2 tarwe in ons terrein en in de windsingel gezaaid. Met de boer hebben we afgesproken dat we die 1000 m2 zelf mogen oogsten, want tussen die boompjes kan hij er met een grote combine toch niet bij. 1000 m2 tarwe levert ca 800 kilo graankorrels op plus het driedubbele aan stro. Deze week was de tarwe rijp. Als het graan rijp is trekt het zwermen vogels (kauwtjes en duiven) aan, die daar maar al te graag van mee-eten. Dus we zijn afgelopen zaterdag begonnen met een grote graanactie om zoveel mogelijk te redden voordat de vogels er mee van door gaan. Met een groep van 10 mensen hebben we in één dag al 250-300 kilo in schoven kunnen redden en droog op kunnen slaan. Hopelijk kunnen we volgende week nog zoiets veiligstellen. Met die voorraad kunnen we 2 of 3 jaar vooruit om pizza evenementen te organiseren, waarbij mee-eters eerst moet dorsen, wannen, malen en zeven voordat ze meel hebben om deeg van te maken. Zo leer je de waarde van voedsel kennen.
Andere zaken
De week begon met een Green Mile evenement. Dat Green Mile concept komt uit de VS en Engeland waar bedrijven zich verenigen om biodiversiteit rond hun kantorenpark te bewerkstelligen. In Hoofddorp zijn de trekkers Dura Vermeer, Sneijder en de Gemeente. De Groene Mile hier moet de Taurusavenue worden vanaf het station. Wij zitten daar met de Voedseltuin van Park 2020 direct naast. Na eerst een interne brainstormsessie waren er deze week op de rondleiding 90 geïnteresseerden afgekomen. Die hebben we laten zien wat er zoal kan in dit terrein en ook waren er diverse opties om op andere plekken de situatie te verbeteren. Daar komen vast weer leuke vervolgacties uit.
We zitten nu in de zomervakantie en dat betekent letterlijk komkommertijd. Deze week hebben we 50 kilo komkommers, 40 kilo tomaten en 150 kilo courgettes geoogst naast een tiental andere gewassen. Ook de tomatillios en de pepers komen er aan en ook hebben we een redelijke oogst aan aubergines.
Vooral de courgette- en Pattisonplanten zijn zo productief dat we nog niet alles kwijt konden.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023