Reisverslag van onze 10-daagse reis naar Engeland, Ierland en Schotland om potentiële partners te vinden en te spreken over de aanpak van MEERGroen en MeerbomenNu.
Deze reis is ondernomen als een initiatief van Grant Holton die steeds actiever en enthousiaster is geworden over wat we doen. En ook Aideen, van Ierse afkomst, die als vrijwilliger bij ons werkt, was erg behulpzaam.
De logica achter de reis was simpel. Wat we doen is hartstikke leuk, maar het oplossen van de klimaat- en biodiversiteitscrises vraagt om een mondiale aanpak. Met 1,6 miljoen bomen en 10.000 geregistreerde vrijwilligers gaat het best goed in Nederland, dus de volgende stap is het vinden van Europese partners.
In Duitsland worden in januari de eerste stappen gezet. De klimatologische en oogstomstandigheden in de UK en Ierland zijn vergelijkbaar met die in Nederland en ook de affiniteit met en bezorgdheid over de problematiek zijn redenen om daar potentiële partners te zoeken.
We vertrokken op 18 maart in de avond van de dag dat we 10.000 bomen uitdeelden en 7.000 plantten in een klimaatbos in Sassenheim.
Na een snel bad belandden we in Hoek van Holland op de boot van 21 uur naar Harwich, waar we zondagochtend om 6 uur aankwamen.
Om 7 uur hadden we een eerste meeting in de oudste Agroforestry farm van de UK van David en Julia in East Anglia: 23 ha. En om 12 uur waren we het erover eens dat de boerderij een goede plek was voor een testlancering van de meerbomen-principes op 23-25 november.
De volgende stop was Cambridge, maar niet voordat we de snelwegen hadden verkend om miljoenen monsters te oogsten en merkten dat 95% van de bomen die langs een nieuwe snelweg waren geplant, niet veel zorg hadden gekregen en waren gestorven. Dat zijn 2 goede redenen om mee te doen.
In Cambridge ontmoetten we James en Bob: documentairemakers die geïnteresseerd zijn in het opnieuw verwilderen van een vallei langs de rivier in het midden van de stad.
De 2e dag bracht ons via een nationaal trustpark naar Corby in het centrum van de verlaten ijzer- en kolenindustrie. Daar ontmoetten we boswachters en een raadslid die betrokken waren bij het beheer van enkele koninklijke landgoederen en bossen rond Rockingham Castle.
Onze interesses waren zeer complementair en een oogstexcursie/demonstratie leverde veel belangstelling en resultaat op. Via het Erfgoedfonds dat zich ook richt op projecten die de sociale cohesie versterken, komt er mogelijk zelfs geld beschikbaar om de pilotprojecten te professionaliseren en onze Tree Planner tool om te zetten van het Nederlands naar het Engels. En boswachters met ervaring in het omgaan met vrijwilligersgroepen zijn ook beschikbaar.
Dus vol goede moed namen we dinsdag de 2e ferry naar Dublin voor de Irish Tree week. Onze belangrijkste contactpersoon was Orla Farrel, de drijvende kracht achter Easy Teasy die al zeker 10 jaar dagelijkse activiteiten organiseerde waarbij vooral scholen en gemeenten betrokken waren om bomen te planten.
Orla was bij iedereen bekend en introduceerde ons bij vele gemeenten zoals Fingal, Swords en Wicklow waar we bomen plantten en demonstreerden waar en hoeveel bomen ‘gered’ en geoogst kunnen worden.
Het meest indrukwekkende bezoek van de hele reis (foto) was aan Dunsany: een 950 jaar oud landgoed van 1200 ha waar de huidige 38ste Graaf.
Aideen was overgevlogen uit Nederland en vergezelde ons tijdens een deel van de Ierse reis samen met Orla. De Ierse boomweek omvatte ook enkele vergaderingen en lezingen.
Een nuttige bijeenkomst was in Dublin waar we vernamen dat Ierland vanaf 1901 toewerkt naar 18 % bosareaal van 1 % en nu ongeveer 11 % heeft bereikt. De MOREtreesNow-benadering kan daarbij helpen.
Verschillende boswachters en een lid van de Staatsraad waren geïnteresseerd in verdere contacten. In Wicklow hebben we ook een ontmoeting gehad met Diarmuid MCrann, oprichter van Trees4all en hebben we ook wat bomen geplant. Op vrijdagavond reisden we noordwaarts naar een Eco-restauratiekamp in Carrickmacross, midden in een traditioneel zuivelgebied.
Op zaterdag hielden we een webinar over Eco-restauratie, rewilding en de MOREtreesNow-principes met zo’n 40 aanwezigen.
Op zondag 26 verlieten we Engeland via Belfast op weg naar Schotland met hoge verwachtingen van meerdere partners en testlocaties voor volgend seizoen. In Schotland ontmoetten we Jeremy en Wendy Cunningham die betrokken waren bij meerdere projecten voor het herbestemmen van een gemeenschapsbos.
Een van deze projecten was een nieuw bos van 650 ha in de kale schapenweiden van Schotland, een ander was gericht op het vasthouden van water in een voorheen gekanaliseerde stroom in hun eigen vallei en een derde was het nieuw leven inblazen van moerassen in de hooglanden na het verwijderen van niet-inheemse dennen- en sparrenbossen.
Al deze tientallen jaren lopende projecten hebben substantiële financiering, vrijwilligers en veel wetenschappelijke monitoring en onderzoek. Het was dus heel inspirerend om te zien wat er al gaande was en er is zeker potentie voor samenwerking.
De reis terug naar huis was met de veerboot vanuit Newcastle.
De lunch voor vertrek brachten we door met raadsleden, boswachters en andere mensen uit Northumberland en Newcastle. Ze hadden al een goede infrastructuur, wat budget en een grote interesse om samen te werken en een bredere sociale betrokkenheid te krijgen bij rewilding, bosaanplantingen en gemeenschapsbossen.
Toen we terugkwamen in Nederland was er al veel werk verzet met de distributie van de laatste bomen, het zaaiklaar maken van meerdere moestuinen en de 16e MEERGroen boomgaard.
Na 1 dag bijkletsen gingen we verder naar de slotviering van het meerbomen seizoen 22/23. We werden (meestal gratis..) gehost in een vakantiekamp van Landal.
Het vorige seizoen 2021/-22 telde de kerngroep 26 mensen. Dit jaar waren we gegroeid naar bijna 100 en van 5.000 geregistreerde vrijwilligers waren we gegroeid naar meer dan 10.000.
Het was een grote eer dat een van mijn naaste vrijwilligers, Mario, de productiviteitsprijs van Marianne Minnesma van Urgenda in ontvangst mocht nemen
en dat ik was uitgenodigd om de Franke van der Laan Biodiversiteitsprijs uit te reiken aan Margot en Jeremy van Boomhub Maarsen.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer