Flora en Fauna vind je niet alleen op land maar ook in het water. Vaak is het leven onder water extra onbekend en daarom intrigerend. Het water wat in West-Nederland en dus ook in de Haarlemmermeer voorkomt, is zoet of brak en kenmerkt zich over het algemeen doordat het erg voedselrijk is. Die voedselrijkdom maakt het water meestal erg troebel. Troebelheid hoeft geen teken te zijn van een slechte waterkwaliteit. Vissers houden er wel van want veel voedselrijkdom betekent dat er veel en ook grote vissen kunnen leven. In heldere en zeer voedselarme beken vind je heel andere soorten. De bodems daar zijn niet van modder maar bestaan meestal uit rotsen en kiezels. Dus beeksoorten verwacht je niet in de Haarlemmermeer maar de natuur zou de natuur niet zijn als er toch beeksoorten hier een plekje hebben gevonden. Waterspecialisten van de Baselinegroep houden de kwaliteit en ecologie van veel wateren in de gaten en ook die van het meer in het Haarlemmermeerse bos. Daar troffen ze afgelopen jaar de Ronde Beekmuts aan. Dat is een klein slakje van ongeveer 1 cm groot die rotsen afgraast, niet op algen, maar op diatomeeën (kiezelwieren).
Bijzonder
Het Haarlemmermeerse bos is 30-40 m diep en het water is vrij helder. Voor de Floriade zijn er langs de randen grote stenen aangebracht. Op die stenen zijn allerlei slakjes zoals de driehoeksmossel en de zebramossel te vinden maar dus ook de Ronde Beekmuts. Deze Ronde Beekmuts (foto) houdt van relatief kalkrijke zoetwatermeren en beken. Hij heeft een komvormige schaal, net als het Venusschoentje wat langs dijken aan de zoute Noordzeekust voorkomt en zijn schelp heeft een punt die iets links opzij en naar achter is gebogen…net als een muts. Omdat de soort niet tegen vervuiling kan, is het een indicatorsoort voor een goede waterkwaliteit.
Waar
De Ronde Beekmuts kan niet tegen strenge vorst in de winter. Hij komt in helder water op vele plekken voor in Europa maar daarom niet in Scandinavië. In de Haarlemmermeer is hij te vinden op de rotsen langs het Haarlemmermeerse Bosmeer.