Deze week werd ik door een alerte fotograaf getipt over een bijzondere boomstronk in het Haarlemmermeerse bos (foto). Deze boomstronk was kennelijk over van een boom die daar had gestaan nadat hij op een halve meter hoogte was afgezaagd. Deze boomstronk vertoonde vele kleuren van de regenboog: van spierwit tot helder geel en oranje.
De vraag was of deze geleiachtige kleurenmassa’s uit één of meer soorten slijmzwammen bestond. Natuurlijk ben ik dat nader gaan bekijken. Het bleek te gaan om een afgezaagde esdoorn en ernaast stond een afgezaagde linde die dat verschijnsel niet vertoonde.
Bijzonder
Een slijmzwamcollectie was het niet. De esdoorn behoort tot de ABC bomen (Acers (esdoorns), Betula (Berken) en Carpinus (Haagbeuk)), waarvan bekend is dat als je ze snoeit, dat je dat voor de kerst moet doen omdat hun sapstroom vanuit de wortels daarna al explodeert. Het is deze overvloedige sapstroom die door de wortels omhoog geperst wordt om de bladknoppen te voeden… maar die zijn er niet meer. Bij de suikeresdoorn bevat dit wortelsap extra veel suikers. Van deze soort maken ze in Canada siroop (ahornstroop) wat een soort nationaal product is geworden. Ook berken zijn op deze manier af te tappen. Dat experiment heb ik wel eens samen gedaan met een restaurant om liters met berkensap af te tappen om in te dikken om toetjes en sapjes van te maken. Onze inheemse esdoorns maken niet zoveel suikers in hun wortelsap maar genoeg om schimmels een voedingsbodem te geven. Omdat het sap door verdamping ook indikt kunnen er blijkbaar een aantal schimmelsoorten welig in groeien. Ik heb niet kunnen uitvinden welke schimmels het zouden kunnen zijn (het zijn er miljoenen). Het is verdrietig te bedenken dat deze boom letterlijk aan het doodbloeden is. Dit natuurkunstwerk is het zeker waard om een keer te bezoeken.
Waar
De esdoorn- en de lindestobben staan in het Haarlemmermeerse bos ten westen van het kleine vijvertje met de ijzeren looppaden middendoor ten westen van het Oude Paviljoen aan de grote plas.