Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.
Wat speelt er in de natuur: Tronkenbijen
Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met bijen: Honing is lekker en bijen zijn essentieel voor de bevruchting van veel van onze voedingsgewassen… maar oh oh dat angeltje waarmee ze hun volk en honingvoorraad beveiligen. Daar is veel angst voor: angst voor de pijn maar ook angst voor een allergische reactie. Wat veel mensen niet weten is dat alleen ca 40 volkenvormende bijen en hommels zo’n angeltje hebben maar naast deze bijen zijn er ook solitaire bijen. Daarvan waren er wel 450 soorten. Inmiddels zijn de meeste daarvan uitgestorven of zeldzaam geworden door gebrek aan bloemen (gazons) en spuiten (neonicotinoiden). Voor die solitaire bijen leggen we als MEERGroen bloemenweides aan en plaatsen er ook insectenhotels bij waarin ze hun jongen groot kunnen laten worden. Niet alle bijen maken daar gebruik van want er zijn ook zandbijen die holletjes graven. De meest bekende solitaire bij is de metselbij. Die herken je aan de kleipropjes waarmee ze holletjes met daarachter broed, afsluiten. Deze metselbijen vliegen vooral in maart en april. Op dit moment zijn bij insectenhotels andere soorten dominant. De meest algemene soort daarvan is de tronkenbij. Tronkenbijen zijn een bijensoort waar je al je potentiële angsten voor bijen mee kwijt kunt raken. Ten eerste zijn ze net iets groter dan een fruitvlieg en veel mensen herkennen ze dan ook niet als bijen. Ten tweede hebben ze geen gifangeltje en ten derde zijn ze aller schattigst. Ze hebben nl niet zoals bijen en hommels haren aan hun poten waarmee ze stuifmeel verzamelen maar het zijn buikschuivers: die hebben haren op hun buik waarmee ze stuifmeel verzamelen (foto). Omdat ze eerst plat op het insectenhotel landen en daarna het hoekje om moeten om in een holletje te kruipen wordt er vaak stuifmeel afgestreken wat op de grond valt. Tronkenbijen maken coconnetjes van een soort beton. Daartoe verzamelen ze hars die ze verstevigen met zandkorrels. Echt keihard en superveilig. Als u de gelegenheid hebt, ga ze maar eens bekijken bv op het insectenhotel in Meermond. Deze tronkenbijen eten bijna alleen stuifmeel van gele composietenbloemen zoals de gele ganzenbloem en heelblaadjes en die soorten moeten er dus wel in de buurt staan in voldoende hoeveelheden. Daar zorgen wij zoveel mogelijk voor. U ook?
Wat gebeurt er al? Iepziekte
Afgelopen week hadden we 20 mensen beschikbaar van een bedrijf die een dagje teambuilding kwamen doen in het Sorghbosch. We wilden esdoorns aanpakken maar bij inspectie bleek er een serieuze iepziekte uitbraak aan de gang te zijn. 14 bomen en boompjes waren al dood en nog 10 waren aan het afsterven. Als je die stervende bomen 6 weken laat staan komen er uit die 6 bomen ca 5 miljoen met schimmels besmette kevers los die alle gezonde iepen binnen 5 km omtrek kunnen aantasten. We hebben dus alles omgezaagd en of de bast geschild of de stammen onder water gelegd zodat deze ramp ingedamd is. Maar waarschijnlijk staan er nog tientallen of honderden iepen elders in Heemstede hetzelfde lot te wachten. Voor meer informatie neem contact op met ons of met de gemeente.
Waar kunt u zelf aan mee doen?
Graag komen we in contact met mensen die willen helpen zaad verzamelen. Dat gaat nog heel augustus door met steeds andere soorten. Van de klaproos hebben we al 20 kg maar van de teunisbloem moet de oogst nog beginnen.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl