De afgelopen week
We gaan naar de zomervakantie toe. De oorsprong van de zomervakantie was dat iedereen vrij kreeg om te helpen de oogst binnen te halen. Die tijd is lang vergeten. De meeste mensen wil weg uit dit verstedelijkte land. Maar wij gaan niet weg. Het is juist nu tijd om te genieten van bloemenpracht en massale oogsten. Zo kwamen deze week de bonen, komkommers en courgettes in productie. Ook was er een topoogst aan kruisbessen (50 kg), krieken ( 20 kg), frambozen (5kg), jostabessen (5 kg),sla.. (500kroppen) ,spinazie (60 kg) en ga zo maar door, Wij hebben dus in het geheel geen behoefte om weg te gaan. Maar jammer genoeg zijn er binnenkort te weinig mensen om deze overvloedige oogsten op te eten.
Een ander hoogtepunt van deze week was dat er een bedrijf kwam helpen om de bloemenweides aan de Ijtocht van Overbos en Floriande op orde te brengen. We hebben daar 8 ha bloemenweides van 5 types gemaakt. Met 35 deelnemers en 5 begeleiders hebben we 40 kilo zaad gewonnen en 2 ha bloemenweide ontdaan van distels, gras, zuring. mosterd, riet en boompjes. Het was een eye-opener voor deze kantoor mensen hoeveel soorten er stonden en hoeveel werk je met elkaar klaar kunt krijgen (foto). Na een dag hard werken was er dus een welverdiend drankje, een ijsje en iets lekkers. Die nazit doen we elke dag met elkaar.
Blinde vlekken
Hoewel we elke dag genieten van het lekker met elkaar bezig zijn in de natuur speelt op de achtergrond en in de gesprekken met deelnemers en passanten altijd zorg en een gevoel van urgentie mee. Vanuit ons gevoel dat we als mens deel zijn van het ecosysteem, lopen we dag in dag uit aan tegen hoe anders er verder gedacht wordt en hoe dat in onze samenleving verankerd is. De eerste blinde vlek daarbij is dat letterlijk iedereen er onuitgesproken vanuit lijkt te gaan dat alles alleen om de mens draait. Dat is een buitengewoon gevaarlijke gedachte als je moet constateren dat we als mensheid op minstens 30 manieren een te grote belasting zijn voor elkaar en het ecosysteem. Een tweede blinde vlek is dat alle menselijk activiteit gericht lijkt te zijn op eeuwige groei. Maar oneindige groei in een eindig (eco)systeem is niet vol te houden en ook daarbij speelt dat we al sinds ca 1980 over de grens zijn gegaan van wat de aarde aan kan. De volgende blinde vlek is dat we, omdat we zo dicht op elkaar zitten, niet meer toe kunnen met de 10 wetten van Mozes. Daarom is er in de loop der jaren een monstrum geschapen van 10 miljoen pagina’s regels en verboden, vanuit 1000 perspectieven ( arbo, belasting, milieu, belasting, etc ). Daarmee lijkt op papier alles geregeld te zijn, maar in de praktijk kan niemand het geheel meer overzien. Een paar gevolgen van het stug vast houden aan die papieren werkelijkheid is, dat burgers en (technocratische) overheid steeds verder uit elkaar groeien en dat en we uit onvermogen de meeste echte waarden terug hebben gebracht tot betaalbaar of niet betaalbaar. Oftewel geld is veel te belangrijk geworden en niet waar het echt om gaat: gezondheid, voldoening en de wereld als een betere plek achterlaten voor onze kinderen. Dit zijn maar een paar van nog veel zorgelijke blinde vlekken waardoor we met boter op ons hoofd en met struisvogel wijsheid de put pas gaan dempen als het kalf verdronken is. En zo heb ik alle vertrouwen verloren met de systemen we als mensheid hebben opgetuigd: (instutionele) religie: draait om de mens; communisme: draait om de mens, kapitalisme: draait om de mens, democratie; draait om de mens, etc, etc. Er moet nodig een systeem opgetuigd worden waar in het niet alleen gaat om de mens, maar om de aarde als geheel centraal en veilig stellen (voor 100.000 jaar plus) Wie wil er meedenken om zo’n systeem handen en voeten te geven? We hebben naar mijn inschatting nog ongeveer 10 jaar voor we met de menselijke kortzichtigheid en gemakzucht de aarde hebben leeg gevreten en elkaar om de laatste restjes olie, graan, vis en water massaal de hersens inslaan.
Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer