Stage Amsterdamse school
De stagiaires blijven, na het wegvallen van de Corona-angst, binnenstromen. Iedereen wil weer naar buiten. Dat had ook eerder gekund, wij hebben in de buitenlucht nergens last van gehad. Deze week had zich een Amsterdamse school gemeld met op 3 dagen 100 tot 120 leerlingen. Daar hebben we zat klussen voor, waar ze i.v.m. hun onervarenheid weinig schade kunnen aanrichten. We hadden een mooi programma afgesproken met Esdoorn challenges en eiken en wilgen planten in 3 landgoederen in Heemstede en een klimaatbos in Weesp. De vooruitzichten met 6 weken prachtig weer (de week ervoor was het 20 graden) waren perfect en we hadden al een keer eerder met een zo’n school gewerkt en dat was goed bevallen. Maar toen viel vorig weekend opeens het weer terug met winterse temperaturen, sneeuw en regen. Maandag was meteen een natte dag. We hadden aangeraden om oude kleren en stevig schoeisel mee te nemen. Dat gaat in zo’n school over 5 schijven waardoor de helft van de boodschap verloren gaat en natuurlijk lezen de leerlingen de instructies niet. Dus zelfs met 20 man begeleiding en met 10.000 euro aan gereedschap en werkhandschoenen (allemaal gratis) werd het een grote protestactie. De meest leerlingen hadden witte sneakers, blote enkels en te nette niet weersbestendige kleren. Na 3 uur discussie over tenten (ook gratis) waar iedereen zou moeten kunnen schuilen werd de rest van de actie afgeblazen. 15 leerlingen vonden het leuk en waardevol en werkten zich met de 20 begeleiders warm en de rest stond te kleumen, was niet bereid om een stap van het pad af te doen, laat staan de handen uit de mouwen te steken. Dat is de stedelijk samenleving en mentaliteit die we met elkaar hebben gecreëerd.
De andere ontwikkelingen
De rest van de week hebben we bij gebrek aan stagiaires ingevuld met het bouwen van insectenhotels, het ontginnen van onze nieuwe kas in Rijsenhout (Foto: inmiddels 1200 m2 zaai klaar gemaakt en al 500 m2 ingezaaid van de 7000 m2 en dat in 1 week!). Ook de voedseltuin op park2020, die de hele winter als bomenhub was gebruikt, was erg vertrapt en omgeploegd tot een soort maanlandschap. Die grond moest dus gewied, geëgaliseerd en rul gemaakt worden. Inmiddels hebben we 8 van de 12 tuinvakken weer op orde en ingezaaid.
Op zaterdag stonden we op de Groen Doen markt in Teylingen. Daar bracht de gemeente alle groene organisaties samen om in contact te komen met elkaar en met belangstellenden. Wij hadden daar een drukke stand met als lokker een plek waar veel mensen insectenhotels zelf konden vullen en meenemen. Dat geeft een ambiance waar veel gesprekken bij los komen. Met meer dan 8 mensen en organisaties hebben we daar nieuwe contacten gelegd. Een deel daarvan doet aanstaande donderdag de 14e al mee bij de volgende activiteit: een bloemenweide inzaaien op de plek van de Sassenheimse bomenhub. De week werd afgesloten op zondag met een werkmiddag op het Jansonius natuurterrein voor het Hospice Bardo.
De mooiste resultaten van de week bestonden uit vervolgcontacten met de Rotary Haarlem en Gedeputeerden van Noord-Holland. Stap voor stap komen we hoger op de ladder van maatschappelijke en politieke prioriteiten. Wat er uit de uitgewisselde opties komt is nog afwachten maar vast meer dan in de afgelopen 15 jaar. Wordt vervolgd.
Slechtvalken
Nadat het vorige week zo goed ging waren er deze week dompers in het slechtvalkennest. Het legsel bleef steken bij 3 eieren, i.p.v. de gebruikelijke 4 en op maandagnacht verdween 1 ei en op donderdagnacht een tweede. Er is nu dus nog maar 1 ei over. De andere 2 zijn mogelijk gesneuveld doordat de ouders er op zijn gaan staan.
Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer