Vanuit deze plek hopen wij u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.
Wat speelt er in de natuur
Bijna 2 jaar lang hebben we geen scholen meer op stage gehad en die achterstand willen verschillende scholen nu inhalen. Daar om hadden we deze week op 3 dagen grote groepen leerlingen van het Schoter College op bezoek: een VMBO groep van 80, een VWO groep van 60 en een HAVO groep van 100. Deze leerlingen van een jaar of 14 hebben we graag om ze eens met de praktijk en de natuur in contact te brengen. Daar zijn niet alle terreinen geschikt voor. Maar in Groenendaal en het Sorghbosch zijn een paar stukken waar dit soort onervaren stuiterballen in hun onervarenheid weinig schade en toch nuttig werk kunnen doen. Het gaat dan vooral om stukken waar soms tientallen esdoornzaailingen per m2 staan of dichte bramen bosschages.
Wat gebeurt er al
Om kinderen langere tijd gemotiveerd te houden hebben we en beproefde methode ontwikkeld, waarbii er veel verschillend werk te doen is en er ook punten voor prijzen zijn te verdienen:boompjes tot 70 cm is 1 punt, eentje tot 1,5 m : 10 punten, een boom van 3m is 10 punten en voor de uitdaging ook esdoorns van 15-20 m waar 1000 punten mee te verdienen zijn. Dat is een oplopende uitdaging en wordt afgewisseld met rondleidingen over bijzondere soorten een eetbare planten. Dat houdt de meesten bezig tot een uur of 3. En als er dan ook nog egeltjes, reeën of eekhoorns gespot worden, is de dag compleet. En tussendoor leren ze zagen, een spade gebruiken, lesjes natuurkunde, geschiedenis, biochemie, wiskunde en ecologie. Voor de meesten is het een eyeopener. Want als ze duwend en trekkend aankomen, zien ze niet eens dat ze over kruiden en bollen lopen. Na zo’n dag hebben ze daar meer oog en respect voor.
Wat kunt u zelf doen?
Deze week is de nationale boomplantdag. Dit jaar is het niet gelukt om een boomuitdeeldag in Heemstede te organiseren. Maar op 16 maart is die er wel in Hoofddorp, op 19 maart in Aalsmeer en op 20 maart in Sassenheim Daar gaan 30,000 boompjes van 100 soorten weg. Een heel favoriete soort dit jaar is de vlinderstruik, waarvan we er 12.000 hebben gestekt.
‘Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info, om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl