Het beheerwerk in al onze projecten blijft nog steeds het leukst, maar door de toenemende belangstelling gaat er steeds meer tijd zitten in overleggen met interessante partijen om verder te komen. Daarom in deze blog maar eens niet alleen een in kijkje in het werk wat we deze week gedaan hebben, maar ook in wat er in zo’n week voorbij komt aan netwerken, ’zaken in de week zetten’ en verder komen.
Overlegjes van deze week
Op maandag ruimden we tijd in voor een 2.5 uur lang interview voor TEDex Haarlem en rondden we de besprekingen af met een vastgoed bedrijf dat 5 tot 7 grote insectenhotels wil plaatsen ter gelegenheid van een jubileum op 5 kantorenparken. Op dinsdag overlegden we met een VVD bestuurslid van een waterschap over ecologisch beheer en samenwerkingsmogelijkheden, maar ook meteen over het inbouwen van ecologische punten in VVD verkiezingsprogramma. Ook op dinsdag ruimden we tijd in om aan de Mariënheuvel huurder te laten zien wat de inspirerende waarde van onze bloemenweiden met inheemse soorten is en hoeveel types bloemenweiden er mogelijk zijn. Op woensdag volgde een Zoom vergadering met een koepel van landgoederen om te kijken of er voor de meerbomen.nu actie eigenaren en beheerders geïnteresseerd zijn in een wederzijds voordelige deal met beheer en zaailingenoogst, maar bomen aanplanten en plekken voor bomenhubs kunnen we ook gebruiken. In Teams volgde een voortgangsoverleg over de het vervolgbeheer van de 3 ha/15000 boompjes van dit jaar in de Weespersluispolder en over mogelijkheden voor volgend seizoen van nog een aantal hectare. Het bijpraten met een bestuurslid die een tijd uit de roulatie was, was fijn en productief en er was nog op diezelfde dag nog net tijd om met nog een VVD kandidaatslid uit een andere gemeente bij te praten over verkiezingspunten. Op vrijdag overlegden we met architect en hovenier van een landgoed voor het afstemmen van werkzaamheden en het beheer van een nieuwe bloemenweide. De hele week door was er overleg over de aankomende bestuursvergadering van MEERGroen.
De telefoontjes
Tussendoor komen er elke dag telefoontjes van mensen die advies vragen of langs willen komen. Deze week bijvoorbeeld hoe je bloemweides aanlegt na 5 jaar vruchteloos proberen, belangstelling uit Nieuw Vennep om een project te starten, een rotonde in beheer te nemen, het Meerbomnen.nu magazine dat nu ook in druk uitgekomen is, bestellingen van insectenhotels en groente en ga zo maar door. Per mail is het druk met het PR offensief rond het uitbrengen van het Meebomen.nu magazine en het openstellen voor bestellingen van nieuwe boompjes en het proberen bij allerlei politieke partijen die aan hun verkiezingsprogramma voor maart volgend jaar werken om zoveel mogelijk groene en ecologische punten er in te krijgen. Daarbij zijn we niet kieskeurig. Laten de partijen maar concurreren op hoogwaardig ecologisch groen en niet op meer beton: van links tot rechts zoeken we politieke meerderheden.
Communicatie
Ook op het communicatie front is het druk. Inmiddels hebben we een heus communicatie team van 4 mensen dat druk is met het verspreiden van onze blijde en urgenter blijde boodschappen: de wekelijkse blogs, de maandelijkse vlogs, de dagelijkse twitter, instagram en facebook posts. Wat ben ik blij met ze en met Nanda terug wordt er ook driftig gewerkt aan de vormgeving van de website, en aan nieuwe brochures en projectvoorstellen: eentje over bloemenweiden en 3 over nieuwe projecten.
Beheerwerk de hele week door
Dus dat is wat er naast het gewone beheerwerk gebeurt in de avonden en meestal laat in de middag. Overdag zijn we 7 dagen in de week bezig met beheerprojecten. Hierbij maar weer eens een beetje systematisch overzicht:
Maandagmorgen: Park2020 tijd. Dan zijn we er 2 of 3 dagen niet geweest en zijn de komkommerplanten weer 80 cm gegroeid en moeten met de tomatenplanten gedieft worden en bewaterd. Ook de oogst aan aardbeien, tomaten, kruisbessen moet z.s.m. ergens heen, want koelcellen hebben we niet : dus gaat er een extra leverantie naar het Pharos restaurant.
Maandagmiddag is het forten tijd: op 2 forten tegelijk. Midden juli is er allen maar tijd om te wieden en te maaien: bramen, Uitgebloeid gras, distels, haag winde en heermoes. En we vonden na 6 maanden tijd om de ontbrekend steundraden voor Japanse wijnbessen aan te brengen.
Dinsdagmorgen komt Koen voor zijn de biologische groentekraam langs en zijn we de hele morgen aan het oogsten. In deze tijd zo’n 14 kratten met bieten, knoflook, Kruisbessen, kruiden zoals munt en basilicum, verveine, spinazie, rabarber, sla en aardbeien, augurken, komkommer en de eerste courgettes Als dat bij elkaar is is het al weer middag. Deze week bleven we op locatie omdat het eindelijk droog was en konden we wat wieden en voor de 3e, 4e of 5e keer proberen peterselie, bieten, knoselderij, pompoenen te zaaien die steeds door slakken waren weggevreten. En na een week regen gaat er ook weer een meter groen op de composthoop.
Woensdagmorgen oogsten we voor het Pharos restaurant met zelfde producten en bij aflevering verzorgen we de tuin die daar op de veranda en het dak gemaakt zijn. Ook die middag bleef er naast de besprekingen niet veel tijd over, dus gingen we door met wieden en zaaien en de flink aan gevreten koolvakken reorganiseren zodat de lege plekken opgevuld werden.
Donderdag oogstten we voor het eerst voor het Restaurant van Fort Hoofddorp. Dat is een visrestaurant dus ging er extra dille heen naast veel fruit en kruiden, bieten en knoflook.
Donderdagmiddag was de tuin op orde zodat we onze aandacht konden richten op de bloemenweides. In Heemstede zijn we inmiddels goed bij met het verwijderen van de ongewenste soorten zoals distel, zuring, kleefkruid en bijvoet. Dat was 3 ha in 4 middagen. Nu staat 8 ha op de rol aan de IJtochtzone in Hoofddorp. De afgelopen 2 weken hebben we daar al 3,5 ha van gedaan. Dat is een prima score omdat we al totaal 11 jaar systematisch de zaak bijhouden. Die 3,5 ha leverde 3m3 vooral zuring en distel op. In 2010 was dat nog 30 m3 distels. Deze week rondden we de skatebaan af, waar we vorige jaren net echt aan de zuring toegekomen waren. Dat leverde meteen 2 m3 dikke zuring planten op en om onze arme armen en ruggen rust te gunnen hebben we ook 6 emmers met ratelaarzaad geoogst. Dat hebben we daar vorig jaar uitgestrooid om gras en riet te onderdrukken. Daarna konden we snel door naar nog een ha rondom Ons Tweede Thuis. Dat was in een half uur klaar en een tweede zware klus was de bloemenweide aan de Overbos-kant naast de Braambos school. Daar had een bedrijf kabels geboord en was het een grote wildernis. Uit 0.3 ha moesten we 2m3 zuring van grote maten steken. Echt met pen wortels van soms 50 cm diep. Ter ontspanning hebben we de naast gelegen orchideeën weide bekeken waar miljoenen orchideeën en ratelaars in bloei stonden op maar 1 ha.
Vrijdag is altijd Meermond dag. Die dag werd gevuld met het trekken van riet uit het moeras zodat de 40 rode lijst planten zoals pluimzegge mooi uitkomen en ook hier bijvoet, distel en zuring eruit voordat ze zaad gaan zetten. En weer voor de ruggen; ratelaar- en klaprozen zaad verzamelen.
De 2e zaterdag van de maand is altijd Jansonius-dag. Daar bestaat het werk eigenlijk altijd uit het elke maand maaien en uitsteken van het riet, maar deze week rook een extra rondje zuring , voordat het zaad rijp is, zodat die zich niet uitzaait. Dat leverde met 2 mensen wel 4 bergen van 4 m3 riet en gras op. En daarna nog een rondje naamaaien met de grasmaaimachine zodat het er netjes uit ziet. De fruit struikjes die we daar jaar geleden hebben uitgezet staan nu volop in productie: Kruisbessen, aalbessen en zwarte bessen. En omdat bijna niemand uit de natuur durft te plukken of ze zelfs niet opmerkt naast het pad plukken we het zelf maar.. Tegelijkertijd werd er in Mariënheuvel gewerkt, maar met een domper. Net de tuin met lavendel die we met de hand vorige week mooi vrij hadden gezet was gewoon weggemaaid. Dat was zo’n deceptie dat de vrijwilligers er voor deze dag de brui aan gaven. Zo kunnen we niet werken.
Blijft over de zondag: Dat is altijd de Nanningatuin. Net als vorige week wieden, water geven en proberen zoveel mogelijk van 80 kilo kruisbessen, 5 kilo frambozen en 10 kilo jostabessen te oogsten en de 200 stekels die je daarbij in je vingers krijgt te verbijten.
En dan maandag begint het weer opnieuw met de kas. Heerlijk toch; veel productie en veel werk, is gewoon zen en relaxend en je ziet veel resultaat en om de geest te scherpen lekker veel overlegjes. Wij hoeven niet weg uit dit land om in Rome o.i.d. bij 40 graden weg te branden tussen 2000 jaar oude stenen als alle Italianen de bergen of de zee invluchten. Nederland is in de zomer op zijn mooist. Het is elk dag genieten. En dit is de tijd dat de natuur overvloedig is en je je eten voor het hele jaar kunt verzamelen. Daar is de zomer vakantie oorspronkelijk voor bedoeld. Niet om weg te vluchten. En we doen alleen wat we willen en wat we leuk vinden: van rampterreinen paradijsjes maken.