Regenachtig
Deze week midden in de warme zomerperiode, was nogal regenachtig. Op zich is dat goed voor de plantengroei, maar liever hebben we droog zonnig weer waarbij we moeten water geven, want met de regen krijgen ook slakken in deze tijd een enorme groei spurt. Deze week hebben we tijdens en na regenbuien maar liefst 16 kilo slakken geraapt en ver weg gebracht. Als je niet wilt spuiten is dat ongeveer de enige optie. Hiermee is het totaal aan slakken dat we in juni hebben verzameld over de 30 kilo gekomen. En tegelijkertijd worden bepaalde gewassen voor onze ogen weggevreten. Niet alles trouwens: Gewassen die al een zeker grootte hadden gekregen in de droge periode ervoor, daar merk je wat vraat niet aan, bijvoorbeeld wortels, aardappels, asperges, bieten, peulen, etc. Andere gewassen die we wat later gezaaid moeten worden zoals courgette en pompoen en bonen blijft zelfs na 4x herzaaien bijna niets van over. Op naar keer 5 en 6 en 7x dus maar. Uiteindelijk breekt er altijd een periode aan dat ze door de slakkenvraat heen kunnen groeien, maar frustrerend is het wel.
Sommige gewassen zoals boerenkool, sla en kruiden zoals basilicum, peterselie, en selderij, koriander is na 1,2,3 of 4 x zaaien nog helemaal niets te zien. Die zijn blijkbaar heel lekker. Er blijft letterlijk niets over.
Zonnewende
Vorige week zijn we door de zonnewende gegaan. Dan stopt de oogst van asperge, want die moet nu energie gaan vinden voor de oogst van volgend jaar. Met rabarber gaan we ook minderen, maar daar hebben we zoveel van dat er altijd nog wel wat te oogsten blijft. En na de zonnewende kan bijvoorbeeld boerenkool pas gezaaid worden. Dat wordt een though job dit jaar, want de regenperiode is nog niet over.
Ontwikkelingen
Deze week kwam ons Meerbomen.nu magazine uit en dat heeft een flinke impuls aan onze netwerkactiviteiten gegeven. We zijn met allerlei grote bedrijven in gesprek, journalisten komen langs en er ontstaat ook een kans voor een TED talk. Met al dat overleggen moeten we oppassen of er nog genoeg tijd overblijft voor de kern van ons werk: ecologisch beheer. Maar het is ook fijn om te merken dat er eindelijk begrip en draagvlak komt. Helaas nog niet overal. Vooral overheden zijn nog erg kopschuw en terughoudend. Daarentegen was het wel mooi dat de nieuwe polderecoloog van de Haarlemmermeer wel ruim tijd kon inruimen om nader kennis te maken en samenwerkingsmogelijkheden te bekijken. En na 5 jaar proberen lijkt er nu eendelijk schot te komen in het in beheer nemen van het Sorghbosch in Heemstede.