Voorjaar
April is een van de lekkerste perioden van het jaar. De hectiek van het bomen oogsten in de winter is voorbij en de hectiek van het wieden en oogsten vanaf half mei is nog niet begonnen. Dit is dus een tijd om lekker van alles op orde te krijgen met in de nacht koele perioden, maar overdag al een lekker zonnetje. En deze week hebben we daar volop gebruik van gemaakt.
Op de groentetuinen en in de kas is bijna alle percelen op orde gebracht, dwz lekker rul en bemest, en behalve de bonen en de courgettes/pompoenen is alles ingezaaid. We kwamen deze week zelfs toe aan luxe werkjes zoals hekjes repareren en bloemenweides wieden.
In de kas is het overdag met de zon erop al een graad of 25 a 30 dus ook de tomaten, komkommers, basilicum, paprika’s etc schieten de grond uit.
Tussen de bedrijven door onderhouden we contacten met gemeentelijke overheden waar er mogelijkheden ontstaan om het bomenproject volgend seizoen uit te breiden.
Ook zo’n tussendoor activiteit is het uitsteken van bramen in bv Meermond of het fort Kudelstaart. We hebben de planten in de zomer wel kort gehouden met de bosmaaier, maar het werkt pas echt als ook de wortels verwijderd zijn. Daar is nu voor de 3e week op rij werk van gemaakt. En in de vrijgekomen rulle aarde zaaien we bloemen in van zaad wat we zelf verzameld hebben. Soorten als zwarte toorts, Stalkaars, mottenkruid, bolderik, klaproos, maanzaad, weede, dagkoekoekoeksbloem, pekbloem en meer.
De laatste mest is verwerkt tijdens het verzorgen van de boomgaarden op de Intocht. En deze week kwam er weer een nieuwe boomgaard bij in ons beheer op de bloemenweide aan de Kohnstamlaan. Die boomgaard gaan we gebruiken om de buurt nauwer te betrekken.
Tuin ontginnen
Op Mariënheuvel zijn we als variatie op het bosbeheer een verwaarloosde tuin helemaal weer terug aan het ontginnen. Of dat dan een bloementuin, kloostertuin of groentetuin wordt, valt nog te bezien, maar het knapt v flink op en sommige vrijwilligers hebben er zoveel lol in dat ze er ook door de week zelfstandig mee door gaan.
Donatie
Op het financieel front was het nieuws van deze week dat we weer een grote donatie kregen van € 15000. Dat komt goed uit met alle terreinbeheerders die schijnen te denken dat groenbeheer vooral een kostenpost is waarmee ze over onze rug proberen steeds verder te bezuinigen.
Zwarte Rood staart en Gansjes
En op het ecologisch vlak waren er drie leuke ontwikkelingen, beide op Park2020. Deze week verscheen een zingende Zwarte Roodstaart op een van de daken van de kantoren. Die vogel komt van nature voor in het hooggebergte boven de boomgrens. Blijkbaar ziet hij kantoren met grind daken ook als een geschikt biotoop. Gelijktijdig met de roodstaartlipen er verweesde Grauwe Gansje sover dweg,d ie we hebben gevangen en gered door ze bij een ouderpaar met jongen te brengen.
Slechtvalk
En dat geldt ook voor de slechtvalk. Die broedt ook alleen op peilloos hoge en steile rotswanden en ziet hoge kantoren ook als geschikte plek. Een jaar of 7 inmiddels overwintert er een in Hoofddorp. Een jaar of geleden waren het er opeens 4. Waarschijnlijk dus een ouderpaar met jongen. Ieder jaar komen ze in september en vertrekken ze weer in februari. Mogelijk overwinteren ze hier vanuit Scandinavië of Rusland waar het te koud is. Na dat jaar met 4 stuks hebben we een nestkast gebouwd om te kijken of we ze tot broeden konden verleiden. Eerst op een verkeerde plek en vorig jaar op een betere plek. Dit jaar leken ze tot onze teleurstelling wellweer vertrokken te zijn in februari, Maar deze week zagen we een vogel uit de nestkast vliegen. Als dat in april gebeurt is er bijna geen andere optie dan dat ze met zijn tweeën zijn en aan het broeden zijn geslagen. Volgende week gaan we dat nader bekijken.. Een broedende slechtvalk zou uniek zijn en een kroon op 4 jaar werk.