Elke 1e zaterdag van e maand november is het nationale natuur werk dag. We doen daar nu een jaar of 10 aan mee en het is nog nooit zulk mooi weer geweest: maar liefst 22 graden (in de schaduw). Van alle 8 ingeschreven projecten hadden we de mensen gevraagd om naar de Groene Weelde te komen. De meeste deden dat (of komen op de ander projecten op ander dagen werken). We waren met 30 mensen en de klus van de dag was het aanpakken van een bosrand van ca 350 m lang. Op zaterdag kregen we 300 m klaar, onderbroken door een pannenkoeken lunch. Op zondag was er een speciale Greenteens natuurwerkdag waar we een klus helemaal aan de andere kant van de Groene Weelde hadden uitgezocht: het vrij maken ( maaien en afvoeren en boompjes trekken) van een orchideeënweide van ca 2000 m2. Net een goede klus om met 11 tieners klaar te krijgen in een middag. Omdat gaande weg de middag de ‘tienerige’ slaperigheid overging in enthousiaste alertheid hebben we als toetje nog een aantal (redelijk dikke ) wilgen geknot. En deze uitdaging liet de werktijd uitlopen tot het donker om half 6. Maar daarmee was dan ook weer een flinke pannenkoek verdiend. Die smaakte extra lekker omdat we van het pannenkoeken restaurant een ( welverdiende) koninklijke behandeling kregen.
Maandag was het weer natuurwerkdag, maar dan in het Wandelbos Hoofddorp. Met 6 mensen kregen we de helft van het bos (aan de westkant van de vijvers) op orde. En het werk leverde ook weer 300- 500 boompjes voor de boomweggeefdag op. Tijd voor de tuinen op De Kaag was er niet want we hadden weer een afspraak met een wethouder. Die gaf aan dat ze onze participatie aanpak van MEERGroen veelbelovend vond, maar dat ze vooral vragen hadden over onze bestuurlijke organisatie en eigenlijk niet konden geloven dat we 1400 mensen op jaarbasis konden begeleiden. (reflectie: dat komt om dat overheden denken vanuit economische en juridische kaders en die gaan altijd uit van wat er mis kan gaan waardoor er een ongezonde focus op betaalbaarheid, risico’s, precedent werkingen en verantwoordelijkheden komt te liggen. Wij werken vanuit een ‘vrije geest’ houding (waarbij tijd geen geld kost) om er samen iets leuks en moois van te maken. En dat doen we zo creatief en gemotiveerd dat het nog werkt ook; Hoe we ooit de twee totaal verschillende werelden bij elkaar kunnen brengen lijkt me nog een hele klus, maar we gaan het wel proberen).
Dinsdag was het weer een natuurwerkdag in de Groene Weelde. Deze keer met onze GGZ club ook van ca. 15 mensen. Daarmee hebben we de bosrand van zaterdag afgemaakt. Een leuke ontdekking op die dag was dat het einde van de bosrand een soort moerasstrook bedekte, die potentieel heel geschikt is voor bijzonder planten zoals orchideeën en amfibieën. Een deel van die strook hebben we dan ook helemaal kaal gemaakt (dwz geschikt voor het ontvangen van orchideenzaad en een amfibieën poel)
Woensdag en donderdag waren weer wat rustiger. Een leuke aanwinst voor de onderwater-ontdekwereld waren albino inheemse meervalletjes die als winkeldochters bij een tuin centrum boventallig waren geworden en die door een vrijwilliger meegenomen werden. En de snoek was nogal onrustig: tot twee maal toe sprong hij uit zijn bak om dat het deksel voor een schilder beurt er af was. Gelukkig waren we er beide keren op tijd bij.
Vrijdag kwam Idexx weer om aan het bomen labyrint in De Heimanshof te werken. Er werd begonnen aan het laatste bomenplatform ( van 7). We hadden weer extra ( 25 cm lange) houtfretten gekregen van De Vos uit Zwanenburg en we hadden een bomenlier geleend van Landschap Noord-Holland om de kabel trossen en de loopbrug ‘snaar strak’ te trekken zodat er echt over gelopen kon worden. Dat strak trekken en fixeren lukte bij 2.5 overspanning. Dus er zijn er nog 3.5 te gaan. Verder ontwikkelden we een oplossing om ze nogal lange overspanningen de beek met een kabeltros minder wiebelig en gevoelsmatig veiliger te maken. We hebben 6 van de langste dunne bomen uit de tuin ‘geoogst’ om ze als brugleuning links en rechts van het loop touw te bevestigen. Twee 12 m lange bomen voor 1 brug en 4 bomen die samen 15 m lang zijn voor een tweede overspanning.
Zaterdag was het al weer een natuurwerkdag en wel in Houtwijkerveld. En weer met prachtig weer zodat er vele mensen kwam opdagen met goede zin. Genoeg mensen om de boomgaard te maaien en af te voeren met een bosmaaier, bij alle fruit bomen een boomspiegel te maken en alle bosranden langs te lopen om dode en overhangende takken en bomen om te werken tot stammenwallen en takken rillen. Ook alle nestkasten zijn nagelopen en geschoond. De in september gefreesde en bij gezaaide bloemenweides lagen er perfect bij met honderden kiemplanten per m2.
Toen een lunch bij Vork en Mes tgv een aantal jubilea van een van onze vrijwilligers. Daar kreeg ik ook berichten over de St Maarten activiteit die we daar op zondag 9 november zouden houden: Ergens tussen de 60 en de 100 kinderen ( met 60- 200 ouders!) hadden zich inmiddels opgegeven. Dat geeft wat extra werk vanavond om de organisatie en de begeleiding nog wat op te voeren. En de tijd tussen de lunch en het avond eten gebruikte ik om de reuzenpompoen van 40 kg die al op het restaurant lag als voorbeeld uit te hollen en te versieren.
Ik ben benieuwd wat het zondag gaat worden