Vorig jaar was het fauna-lievende deel van Hoofddorp in rep en roer omdat er langs de IJweg mogelijk een boommarter was gesignaleerd.
En daar bleef het niet bij. Deze en/of andere marters zoals de bunzing bleven een tijd lang actief op allerlei plaatsen in Hoofddorp. En actief wil zeggen dat er konijnen en kippen slachtoffer werden. Ook in mijn eigen tuin langs de Geniedijk werd een bunzing waargenomen.
De bunzing leeft zeer verborgen, maar komt op allerlei plekken in de Haarlemmermeer voor. Per jaar vind ik er zelf wel 3 — 4 dood gereden langs de weg.
De boommarter is andere koek. Die is razend zeldzaam, maar komt bij de duinen bij Haarlem wel voor. Omdat er wel een foto gemaakt zou zijn, maar deze niet boven water kwam, blijft het voorkomen van de boommarter in 2013 nog steeds een mysterie.
Drie weken geleden kreeg ik weer een melding van een boommarter. Eentje die helemaal niet schuw was (net als in 2013) en zich rustig op de Geniedijk bij de IJweg liet bekijken. Helaas is er weer geen foto gemaakt , maar de beschrijving uit de eerste hand was zeer overtuigend.
Een foto is wel handig, want bij het natrekken van deze waarneming kreeg ik geen bevestiging maar wel de melding van een steenmarter uit Rijsenhout. En daarvan was wél een foto gemaakt, die een vrouwtje bunzing bleek. Helaas voor deze bunzing is zij naar het oosten van het land gebracht, vanuit het idee dat een steenmarter daar thuis hoort en wellicht met een vrachtwagen was meegelift.
Bijzonder
Vroeger kwam de boommarter in Nederland voor. Hij leeft van eekhoorns, muizen, kikkers, eieren en fruit. Door genadeloze vervolging was hij bijna uitgeroeid. Met zijn fraaie pluimstaart en scherpe nagels is hij zeer behendig in bomen (foto).
Waar
De boommarter komt voor in een groot deel van Eurazië. Zijn natuurlijke biotoop is gemengd loof– en naaldbos zoals vooral in het oosten en zuiden van Nederland. Tegenwoordig met allerlei beschermingsmaatregelen en ecologische verbindingzones neemt hij ook weer toe in de duinen en Flevoland.