Zwavelzwam
Omdat we als MEERGroen het Wandelbos in Hoofddorp in beheer hebben kom ik er elke week. Alle oorspronkelijke bomen in het bos zijn inmiddels 100 jaar oud. Maar elke boomsoort heeft zijn eigen groeisnelheid. Venijnbomen zijn nu 1 m in omtrek en midden in het wandelbos aan de vijver staat een Wilg van ruim 5 m omtrek. Op deze wilg verscheen deze week een grote heldergele paddenstoel, die bij nadere studie een zwavelzwam bleek te zijn. De paddenstoel ruikt niet naar zwavel, maar is helder zwavel geel.
Bijzonder
Het is geen zeldzame soort. Wel is het leuk de ontwikkeling van dit exemplaar te volgen, want in een paar weken kan een zwavelzwam meer dan 10 kilo zwaar worden. Zolang de zwam jong is en groeit, is het een van de meest smakelijke soorten. Het jonge vruchtvlees is wit en sappig. Oude exemplaren zijn taai. Deze paddenstoel heeft geen lamellen of buisjes, in plaats daarvan is de heldergele onderkant bedekt met kleine poriën waar de vruchtbare vloeistof uit lekt. In Engeland heet hij ‘Chicken of the woods’ en hij schijnt ook echt naar kip te smaken. Het enige probleem is, dat je er allergisch voor kunt zijn. Dus laat hem maar hangen.
Voor de boom is de zwavelzwam geen onverdeeld genoegen. Wanneer een boom wordt aangevallen door de zwam, ontstaat rode rot, een schimmel, waardoor het harthout van de boom krimpt en bovendien roodachtig bruin verkleurt. De stam van de boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold. Op termijn gaat de tak of de boom er dood aan. Het heeft geen zin de tak af te zagen. De schimmeldraden zitten door de hele boom. De schimmel hoeft trouwens niet elk jaar een vruchtlichaam te produceren.
Waar
De zwavelzwam is een parasitaire schimmel van veel soorten loofbomen in de zomer en de vroege herfst. Wilgen, populieren en eiken zijn vaak waardbomen, maar op tientallen andere loofboomsoorten is de zwam aangetroffen en in grote delen van de wereld.