De natuur staat volop in bloei: Daarom was het afgelopen weekend ′open weekend′ van De Heimanshof en een ′werk- en genietdag′ in de Houtwijkerveldwijktuin. Ook de akkerkruiden zoals als klaprozen, korenbloemen, bolderiken, kamille, reukloze kamille en vele andere soorten die we afgelopen winter weer hebben bijgezaaid rond de IJtocht in Overbos en Floriande zijn zeer de moeite waard om de komende week even langs te fietsen. In deze bloemenzones viel de gestage toename van een geel bloeiende soort op: De grote ratelaar. Deze plant heet zo omdat zijn rijpe zaden een rammelend geluid maken in hun kelkbladen. Er zijn 3 soorten ratelaars in de polder. De grote ratelaar is het meest algemeen. De harige en de kleine ratelaar komen op een paar plekken voor.
Bijzonder
Ratelaars zijn halfparasieten. D.w.z. ze kunnen groeien op zonlicht, maar hebben ook een geheim wapen. Hun wortels dringen het wortelstelsel van andere planten en m.n. grassen binnen en die zuigen die leeg. Om die reden wordt de dichtheid van grassen om plekken met veel ratelaar een stuk minder dicht en bij veel ecologisch beherende terrein eigenaren is de ratelaar daarom een bijzonder gewenste ’indringer’.
Waar
Ratelaars houden van niet al te voedselrijke grond, die bij voorkeur ook een beetje vochtig moet zijn. Deze condities komen vaak overeen met plekken waar ook rietorchissen en moeraswespenorchissen voorkomen. Ratelaars doen het goed in de Haarlemmermeer en ze handhaven zich ook lang. Door de Heimanshof uitgezaaide planten handhaven zich al 20 jaar bij het Kai Munk college aan de Geniedijk. Langs de IJtocht aan de Overbos kant op een laaggelegen zone onder de Hoogspanningsmasten is de soort explosief toegenomen. Ook in de Fruittuinen, bij kinderboerderij de Boerenzwaluw en in de Orchideeënweide van het Groene Carré zuid staat de soort. Deze geelbloeiende soort is een aanwinst voor de polder die het waard is elders ook verspreid te worden. Informatie hierover kan bij De Heimanshof ingewonnen worden.