Op de foto is de ravage te zien die de hommelnestmot of hommelmot aangericht heeft in het nest van een aardhommel (Foto Janet Bakker). Met als inzet een van de rupsen die deze spinsels gemaakt hebben. De hommelnestmot is een nachtvlinder van 2-4.5 cm. De rupsen eten de was van de raten en nemen vaak ook meteen stuifmeel, honing en rommel in het nest mee. Ze eten niet van de larven. De schade wordt extra groot omdat ze de neiging hebben tunnels dwars door het nest te vreten. Omdat er tot 100 eitjes gelegd worden per vrouwtje geeft dat het beeld op de foto. Van dat hommelnest komt niets meer terecht. Deze motten parasiteren de nesten van allerlei soorten hommels, maar ook wel bijen en wespenraten. Waarom ze niet door de werksters van deze kolonies worden doodgestoken en verwijderd heb ik nergens kunnen vinden. Ze zullen wel de geur van de kolonie aannemen op de een of ander manier. Ze parasiteren ook op de raten vroeg in het voorjaar als de kolonie nog klein en zwak is. En als ze aangevallen worden houden ze zich dood. Wellicht speelt er een combinatie van al deze zaken. Er zijn ook andere soorten (de grote en de kleine) wasmotten die vooral van de raten van honingbijen leven. Nesten van de gewone wesp kunnen zo snel uitgebouwd worden, dat zowel de motten als de wespenkolonie aan hun trekken komen.
Bijzonder
De spinsels van de hommelnestmot zijn bijzonder sterk en dicht en ook dat helpt mogelijk mee als bescherming tegen aanvallen van werksters. Het paringsritueel van wasmotten is vrij uniek. Naast het produceren van feromonen (sexgeurstoffen) wat alle insecten doen, hebben de mannetjes ‘timbalen’ waarmee ze ultrasone ritmische geluiden produceren om de vrouwtjes te lokken, net als bij sprinkhanen en krekels. Maar geen enkele andere nachtvlinder doet dit. Dit geluid en de feromonen wordt ook gebruikt om ander mannetjes te weren.
Waar
De hommelnestmot is een Europese soort en vliegt van juni tot augustus. Met de mens is hij ook in Amerika en Azië terecht gekomen.
1 reactie
Vandaag een mezenkastje opengemaakt. Om schoon te maken.
Met veel geweld gelukt. Helemaal dichtgemetseld !
Bijzonder! De larven kropen er al uit.
Het geheel in de groene kliko gedaan.
Wel eerst wat foto’s gemaakt!