Na de drukte van de officiële opening van de Lincolnparkbuurttuin met de 16 m hoge totempaal was het prettig om een keer een iets minder drukke week te hebben, organisatorisch gesproken tenminste. Want er gebeurt intussen genoeg. Vanaf half mei is de natuur zo op gang dat er bijna geen houden meer aan is. We zeggen altijd: we hebben het hele jaar plezier. Van mei t/m eind oktober genieten we van alle bloemenpracht en dierenleven maar je loopt met je tong op je schoenen om alles bij te houden. En van november tot mei is het lekker dat de natuur stilstaat. Dan kun je genieten om alles weer tip top op orde te krijgen.

In deze week midden in mei groeit alles buitengewoon snel. Grassen groeien in 1 week van 50 cm tot een meter hoog, asperges moeten we elke dag oogsten voordat ze doorschieten en ook in de kas groeien de tomaten- en komkommerplanten zo snel dat ze opgebonden en gedieft moeten worden. De meeste mensen kennen het woord dieven als mensen die stelen maar in de tuinbouw heeft dieven een hele andere betekenis. Een tomaten- en komkommerplant maakt nl aan elk blad een nieuwe tak (die bladen maakt, die weer takken maakt etc., elk etc. tot 5 m lang; foto). Zo wordt elke plant een chaos van bladeren en takken die het licht tegenhouden en ook gaat schimmelen. Daarom laten we alleen de hoofdtak intact van elke plant die  om de 60-70 cm op een rij staan. Inmiddels zijn die tomatenplanten 70 cm hoog en elk plantje heeft al weer minstens 10 zijtakken. Die zijtakken noemen we dieven om dat ze geen productie opleveren maar kosten (‘stelen’).  De hoofdtak binden we op aan een touw tot 4-5 m hoog.

In de groentetuinen, bloemenweides en boomgaarden speelt de groei ook flink. Vanaf deze periode maaien en wieden we alles in een cyclus van elke 14 dagen. Gelukkig is het al lang droog. Dat houdt de groei nog een beetje in toom. Als het 3 dagen per week zou regenen en de rest zonnig was dan wordt die cyclus verkort tot elke week. Omdat we graag van elke fruitboom en -struik maximaal willen oogsten is het zaak om de planten goed te verzorgen. Dat doen we door ze allemaal te voorzien van een portie ruige mest.   Dat verteerd het hele seizoen langzaam en geeft daarbij zijn voedingsstoffen af.  Maar als je de mest gewoon op het gras rond de voet dumpt neemt het gras rond die planten 80 % van de voedingsstoffen op en gaat er maar relatief weinig naar het fruit. Daarom maken we rond alle planten een rand van 30-50 cm diameter kaal. Op de kale plek komt dan de mest zodat niet 20% ten goede komt aan het fruit maar 50-70 %. Dat is de functie van een boomspiegel en in de praktijk betekent dat, dat je niet bv 500 gram appels oogst per boom maar 5 kg. Deze week rondden we de laatse 180 boomspiegels af van onze ca 900  fruitbomen en ca 4.000 fruitstruiken, waar 30 m3 mest voor nodig was.

Andere activiteiten

Deze week  hadden we weer eens een bedrijf op team building. De inzet van de bedrijvenmensen (die meestal dolblij zijn een dag uit het kantoor weg te zijn) helpt enorm om het werk wat nodig is voor elkaar te krijgen. Want helaas moeten we constateren dat we in een vluchtige samenleving leven waar veel mensen het na 1 of 5 keer helpen wel gezien hebben en dan langzaam wegvallen om wat voor reden dan ook. Maar zo’n verse ploeg mensen die (in de tijd van de baas) een dagje in de natuur mee helpen kunnen heel wat werk verzetten. Zo hebben we deze week het 2,5 ha fruitpark in Hoofddorp aan de Pabstlaan op orde gekregen. Met maaien, hooien, wieden, boomspiegels maken en mestgift en letterlijk iedereen genoot en was blij met de resultaten. En natuurlijk vertellen we honderduit over de kruiden en het fruit dat ze onder handen hebben en wat voor medicinale, biologische en eetmogelijkheden eraan zitten.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2025