Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.  

Insectenhotels

Om biodiversiteit te stimuleren leggen we al ca. 20 jaar bloemenweiden aan. Daar maken veel zweefvliegen, kevers, vlinders, bijen en wespen gebruik van. Maar met bloemen alleen en liefst het hele seizoen genoeg ben je er niet. De insecten moeten niet alleen nectar- en waardplanten hebben maar ook (veilige) plekken om hun broed groot te brengen. Daarvoor maken we insectenhotels. En het is meteen meegenomen dat die insectenhotels de aandacht vestigen op het belang van insecten. Helaas zijn er in onze menselijke leefgebieden al vele plekken waar insecten bijna uitgestorven zijn: zeg maar bijen-en wespenwoestijnen. Dat komt door de kale gezinnetjes, te veel steen en te veel spuiten. Maar als je de  condities creëert komen ze vroeg of laat weer terug. Soms duurt het 3 jaar maar via een storm of gewoon zwervend vinden ze zo’n insecten AIRBNB altijd. Hij moet wel pal op het zuiden opgehangen worden want aan schaduw hebben ze een broertje dood. Als zich eenmaal een populatie vestigt kan het snel gaan. Bv het eerste jaar worden er 10-20 gaatjes gevuld door 1 wijfje met elk 5-10 larfjes. Daaruit komen dan een 2e generatie of het jaar erop 100 vrouwtjes die 500 gaatjes vullen. De meest gebruikelijke soorten die je ziet zijn metselbijen (rosse of gehoornde metselbijen). Ook kleine tronkenbijtjes zitten bijna overal.

In Heemstede hebben we inmiddels een 20-tal middelgrote en grote insectenhotels geplaatst. Op 1 plek bij de Hereweg gaat het wel heel goed. Daar plaatsen we er bijna elk jaar eentje bij en die zitten allemaal binnen een paar weken helemaal vol. ( foto met inzet) Dat betekent 2000-10.000 larfjes per insectenhotel. Dat geeft aan dat er genoeg eten is maar dat het aantal holletjes de beperkende factor is. We zijn nu bezig hotels daar te laten vullen en die gevulde hotels plaatsen we dan op plekken waar het minder snel op gang wil komen.
Rond de Herenweg bv bij de Luifel en de in de Geleerdenwijk zijn er nu ook 4 grote geplaatst. We hopen zo de bijenstand een flinke stimulans te geven. 

Insectenhotel workshop

Het is deze week biodiversiteitweek. Op de biodiversiteitavond in de Luifel op woensdag 21 mei wordt de gelegenheid geboden in te schrijven op een insectenhotel workshop om er zelf een mee te maken: klein  en groot.

Fenologie

Fenologie is de wetenschap van de opeenvolging in de natuur, van harte aanbevolen in uw aandacht. In de fenologie houd je bij wanneer planten in bloei komen en wanneer trekvogels terugkomen uit het zuiden of weer vertrekken. Dat proces heeft een fascinerende dynamiek. Zeker als je het tientallen jaren bijhoudt en je trends gaat zien (bv. klimaatverandering). Afgelopen week begonnen de eerst klaprozen en rietorchissen in bloei te komen en  kwamen de eerste libellen in de lucht, claimden grasmussen en braamsluipers hun territoria, verschenen de eerste sterntjes en zag ik het eerste van potentieel 3  ijsvogellegsels (3 jongen) uitvliegen om zelf te leren vissen.

Waar kunt u zelf aan meedoen?  

Van nu tot november vrijdag werken we elke vrijdag weer op Meermond. Komende zaterdag 24 mei om 19 uur bloemenweide fietstocht langs alle  bloemenweides. Verzamelen bij de ingang van Meermond naast Cruquiusweg 49 (gemeentewerf).    

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .

Franke van der Laan