Sinds maart 2023 zijn we bezig in de Lincolnparkbuurttuin. Ruim 2 jaar nu en er is veel gebeurt: bijna 3 ton is er nu in deze 1 ha geïnvesteerd. Een ton door de gemeente en bedrijven zoals Dura Vermeer, 1 ton door onszelf en er is 1 ton aan waarde toe gevoegd door maximaal gebruik te maken van ons draagvlak in de samenleving en het met de natuur meewerken. En dat is nog afgezien van de exact 9000 manuren vrijwilligerswerk. Voor wie die laatste ton moeilijk vindt om in te schatten: als vrijwilligersorganisatie kun je vaak veel zaken gedoneerd krijgen zoals een directiekeet en een toegangshek en 2e hands materialen tegels en door met de natuur mee te werken hebben we inmiddels 6000 windsingelbomen en 1500 fruitbomen en – struiken verzameld.
Dat heeft opgeleverd dat er een kas van 350 m2 staat met een 60m3 regen water reservoir en een teelt- en een sociale ruimte, de 1500 m2 windsingel met 100 boomsoorten, 1500 m2 bloemenweides, een groentetuin van 3000 m2 waar bijna 600 m3 compost in verwerkt is en een boomgaard van 4000 m2. En er staat een pizza oven en een verticale tuin.
Die tuin gaat de komende jaren voor MEERGroen functioneren als onze uitvalsbasis en als visitekaartje hoe je in elke wijk een buurttuin kunt realiseren en als trekker voor de biodiversiteit, sociale betrokkenheid en duurzaamheid in de nieuw te bouwen Lincolnparkwijk.
Dat valt bij de gemeente onder de noemer placemaking en ook wij vinden dat een leuke uitdaging en een compliment voor het feit dat wij gevraagd zijn om trekker te zijn voor dat proces om die gedachte handen en voeten te geven.
9 mei was de dag om de tuin officieel te openen. Daarbij zijn we uitgegaan van de gedachte dat naast het laten zien wat er allemaal kan en hoe leuk dat is, de wijk en ook de hele samenleving gebaat is bij symbolen die die gedachte kunnen versterken. Die gedachte hebben we vorm gegeven is een symboolpaal/totempaal. Iedereen de zich betrokken voelt, hebben we uitgenodigd om mee te denken over wensen en spreuken die symboliseren hoe we de wijk en de samenleving over 10- 100 jaar vorm willen geven. En hij moet zo krachtig zijn dat dat symbool een bijdrage kan leveren aan de identiteit van de wijk bewoners en de Haarlemmermeerders. Het moest dus een indrukwekkend en inspirerend geval worden. Zo hebben we een maand of 9 gewekt aan die paal van een meter of 20 hoog. Helaas heeft iemand er op een onbewaakt ogenblik 4 m afgezaagd om hem over de weg te kunnen vervoeren. Op onze oproep om mee te doen zijn er een 15 tal spreuken en wensen naar voren gekomen om veel mogelijk geledingen in de samenleving aan te spreken: waar een wil is is een weg, wie zaait zal oogsten, power to the piepers (boeren), voorbereid op de toekomst ( scholen), hier doen we waar anderen over praten, maar ook rentmeesterschap, een paar logo’s en 3 referenties naar het feit dat het maaiveld in de Haarlemmermeer 4 m onder NAP ligt, bij springtij 6 m en als het echt spannend is bij NW storm windkracht12 maar liefst 9 m. En bovenop staat en gigantisch gewei met een paar kleurige vleugels. Naast deze spreuken is er volop ruimte voor iedereen die ook een ‘handje wil helpen’ door zijn/haar hand uit te zagen en op de paal te bevestigen. De meeste spreuken staan op grote eikenhouten planken van 3-4 m breed,50-cm hoog en 5 cm dik. Die zitten met schroeven van 30 cm lang bevestigd en zwaar in de lak om 10- 30 jaar mee te kunnen in weer en wind (foto) Op de openingsdag was het perfect weer: bijna geen wind, 20 graden en ca100 belangstellende en eigen vrijwilligers.
Zo’n paal van 16 m hoog til je niet zomaar even recht. Daarvoor hadden we een kraan gevraagd. Die plaatste hem 2m diep in een kuil van 1,5 x 1,5 m die volgestort werd met 1m3 puin en 2m3 vloeibaar beton. De openingshandeling werd verricht door wethouder Van Straten van woningbouw en bestond uit het uitstorten van het beton uit een elektrische betonwagen. De overige aanwezigen hielpen met het verwerken van het losse puin. Om het beton 4 dagen de tijd te geven hard te worden hebben we 4 tuilijnen aan gebracht. Zo hebben we samen weer een leuke uitdaging gerealiseerd. Dat inspireerde allerlei bezoekers voor de volgende uitdagingen! Zo zien we het graag.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2025