Weidevogels

Het is algemeen bekend dat het niet goed gaat met onze weidevogels zoals kievit, grutto, tureluur en vooral kemphaan, wulp en watersnip. Er wordt veel geschreven over de dichte matten van  eenzijdig Engels raaigras, waar de kuikens enerzijds moeilijk tussendoor kunnen lopen en anderszins geen voedsel meer in vinden. Dat voedsel moet komen van insecten die gevarieerde bloemen en kruiden nodig hebben. Daarbovenop zijn zowel de overbemesting als de gebruikte gifstoffen  desastreus voor hen.
Maar er is nog een probleem dat niet zo vaak vermeld wordt. Daar werd ik deze week aan herinnerd op ons eigen Haarlemmermeerse akkerland waar ook hier en daar nog vogels zoals kieviten  proberen te broeden. Naast onze buurttuin in het Lincolnpark probeert jaarlijks een kievitenpaar te broeden ( foto). Ik zie wel steeds de ouders territoriumvluchten maken maar jongen heb ik in 3 seizoenen niet gezien en deze week begreep ik wel waarom. Het veld is nl een week geleden volledig machinaal overhoop gehaald en alle planten/kruiden/onkruiden zijn los gefreesd. En dit is de periode dat de jongen net uit het ei zijn. Die eieren of jongen hebben geen schijn van kans om een machine van 3 – 5 m breed te ontwijken die met 25 km per uur door hun veld raast. Er is nog tijd voor de ouders om een 2e legsel te  proberen en dat ze dat proberen kun je aan hun gedrag zien. Maar het lijkt erop dat er binnen 2 weken een gewas wordt ingezaaid en dat betekent weer een integrale machinale handeling.

In de weilanden is het niet anders. Overal zijn boeren deze week begonnen het gras te maaien. Voor hooi of  kuilgras. Waar er nog weidevogels zijn (en dat is maar 5-10% van wat er 50 jaar geleden was) zijn verreweg de meeste jongen of het nu weidevogels of hazen zijn ten dode op geschreven. Bijltjesdagen dus.

Andere activiteiten   

            Na een kleine week met wat bewolking en een beetje regen was het deze week zomers warm en  voor de 3e maand op rij droog. De hele week zijn we dus vooral met water geven bezig geweest en met wieden in de groentetuinen. Na 3 weken kunstmatig beregenen beginnen de groentes gelukkig de grond uit te knallen en niet meer alleen de ongewenste kruiden. Laten we hopen dat ze voor er een echte regenperiode komt groot genoeg zijn om het leger slakken dat dan aanvalt te kunnen weerstaan. Daarvoor moeten die kiemplanten een cm of 15- 30 groot zijn. 

            Op het New Terra terrein hebben we de 2e druivenpergola zo goed als af gekregen en de klooster/kruidentuin voor 60 % klaar.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2025