Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.  

Esdoorns

Eén van de MEERGroen projecten is het 6 ha Sorghbosch landgoed wat hoort bij Nieuw Overbos aan de Herenweg. Het is een prachtig monumentaal landgoed met bomen waarvan sommigen wel 300 jaar oud zijn en één van de weinige plekken langs de Herenweg waar de duinen niet zijn afgegraven voor bouwmateriaal of als ballastzand voor schepen die bijna leeg op pad gingen naar Indië of Amerika.

Naast de monumentale eiken, beuken en lindes domineert er nog een boomsoort, eigenlijk 2: de Gewone esdoorn en de Noorse esdoorn. Of die er geplant zijn of bij toeval verzeild zijn geraakt, is verloren geraakt in de geschiedenis. Feit is dat er 200 grote tot enorme exemplaren staan van tussen de 25 en 100 cm diameter en 40 m hoog en bijna 1000 zaailingen van 10-15 cm diameter en miljoenen zaailingen van 5 cm  x tot 3-5 m hoog. Elk jaar maken de volwassen bomen weer miljoenen nieuwe zaadjes af die buitengewoon effectief ontkiemen en snel groter worden. Nu is de zomereik met rond de 400 begeleidende soorten ecologisch en cultuurhistorisch de meest gewaardeerde soort, ook de linde is zeer waardevol en dan de beuk met ca 40 begeleidende soorten. Helaas hebben de esdoorns met 5 à 10  begeleidende soorten ecologisch en cultuurhistorisch veel minder waarde. Maar in de praktijk zijn de esdoorns sterker dan alledrie de monumentale soorten en is de beuk weer sterker dan de eik. MEERGroen werkt sinds een jaar of 10 in het St. Jacobdeel om de balans meer in evenwicht te krijgen en dat betekent jaarrond het plukken of uitsteken van honderdduizenden esdoorn zaailingen. Een paar duizend daarvan kunnen we kwijt via de meerbomenactie, maar voor de meeste exemplaren is er geen interesse want esdoorns domineren bijna overal de andere soorten. Dat gebrek aan belangstelling is er niet voor de duizenden beukenzaailingen. Die kunnen we allemaal een andere plek geven. Na 10 jaar hebben we nog nauwelijks structureel vorderingen maakt met de kleine esdoorns. Die zaaien zich net zo snel uit al we ze weg kunnen halen. Van de 1000 middelgrote exemplaren hebben we er inmiddels 500 verwijderd. Vooral die de beuken en eiken verdrukken en we kunnen nog wel 10 jaar voort.

Door de concurrentie met de esdoorns krijgen de eiken en beuken dode takken. Reguliere aannemers halen dan vaak die monumentale bomen helemaal weg uit misplaatste veiligheidsoverwegingen en dat is de afgelopen 50 jaar zo gegaan. Ongewenste esdoorns werden ook de afgelopen jaren hoogstens bij de grond afgezaagd. Dat is een nog veel grotere ramp want zo’n stobbe sterft niet af maar maakt  meerdere nieuwe stammen die je er helemaal niet meer uit kunt krijgen.

Wij verwijderen de esdoorns met wortel en al om de eiken en beuken licht en lucht te geven. Op deze manier gezien zijn we met een Sisyphus klus bezig. Er moet dus iets anders gebeuren. De moederbomen die zich oneindig uitzaaien moeten weg. Daarom hebben we een 10 of 20-jaren plan ontwikkeld om stap voor stap stukken van de grote esdoorns te ontdoen en die in te vullen met monumentale bomen voor de komende 100 jaar. OP de foto de kaart van de bomen die eruit moeten met hun diameter in cm.

Trekvogels

Deze week hoorde we de eerste koekoek en de nachtegaal.

Waar kunt u zelf aan meedoen?  

Van nu tot november vrijdag werken we elke vrijdag weer op Meermond.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .

Franke van der Laan