Park 2020
Op 23 maart stonden er nog 28.000 boompjes in de bomenhub van Park 2020 van de 125.000 die we dit seizoen verzameld hadden. Die dag deelden we er 14.000 uit aan 350 mensen en de week daarna verdeelden we de rest. Deze bomenhub van 500 m2 is in functie van 1 november tot 1 april maar de rest van het jaar is het een groentetuin. De honderden bomenontvangers die we niet uit onze plantvakken konden houden, hadden de 500 m2 groentetuin beton hard vastgelopen. Daar kun je niet normaal in telen, laat staan zaaien. Op 31 maart begon er dus een race regen de klok om de vastgelopen aarde weer tot een productietuin om te vormen en dat is gelukt. Dat proces kent een aantal stappen: 1: Maandag 31 maart om 9 uur hadden we een vrachtwagen verse compost besteld. Die compost is bedoeld om de voedingswaarde weer op peil te brengen. 2: Met 2-4 mensen hebben we in 4 werkdagen de keiharde grond met de hand los gespit en alle wortel onkruiden en resten van boompjes verwijderd. 3: Keiharde grond laat zich echter niet fijnkorrelig los spitten. De meeste grond bleef liggen in dikke blokken van 1-3 kilo. 4:Over de blokken brachten we per 100 m3 5 m3 verse rulle compost aan. 5: Die compost werd met een spitmachine doorgewerkt waarmee ook de harde blokken los en fijn gefreesd werden. Dat gaat prima als de grond droog is.
Het was een flinke inspanning maar het lukte. Van de 6 tuinvakken kon er één niet als bomenhub gebruikt worden i.v.m. meerjarige aspergeplanten maar daar moest wel 3 m3 gras en ongewenste kruiden uit. De andere 5 vakken werden bestemd voor respectievelijk: aardappelen, pompoenen en courgettes, bonen, uien en een gemengd vak met bieten, kolen en wortels en ook dat inzaaien en planten was binnen een week klaar. Dit was de laatste van de 5 MEERGroen tuinen waar we aan begonnen en de eerste die geheel klaar was!
Aan het einde van deze week duurde de droogte inmiddels al 7-8 weken en dus was het hard nodig om water te geven. Het was spannend om te testen of het watersysteem nog zou functioneren na een hele winter en het vergraven van een deel van ons het terrein door de projectontwikkelaar. Maar het werkte nog en een hele middag sproeien hielp om de zaden wakker te maken. Zolang de droogte aanhoudt moet er 2x per week water gegeven worden.
Andere activiteiten
Op Lincolnpark werd er hard gewerkt aan de totempaal voor de opening en ook daar is het hard nodig dat de tuin en de boomgaard water krijgen. Daartoe is de stroomvoorziening deze week doorgetrokken tot de Bennebroekertocht en is ook een 260 m lange waterleiding met pomp geïnstalleerd (foto). Op zaterdag was de infrastructuur (voor het eerst sinds maart 2023 )klaar en kon er volop geïrrigeerd worden met grijs water ipv met regenwater uit de kas tank.
Dat irrigeren is minder een probleem in de kas in Rijsenhout. Daar staat een druppelirrigatie computer aan het roer. Daar is het probleem eerder dat ook de ongewenste kruiden enorm groeien en hebben we ons dus vooral gefocust op wieden. Van de halve kas maar liefst 15 kruiwagens vol.
Van het slechtvalkenfront is er ook nieuws. Op 29 maart is het eerste ei gelegd in onze nestkast en wordt er permanent gebroed, meest door het vrouwtje, maar ook het mannetje doet mee als hij geen voedsel aanbrengt.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2025