De dagen lengen steeds verder. We kunnen al weer met licht vetrekken en thuis komen! De temperaturen zijn alleen nog niet altijd voorjaarsachtig. Deze week hadden we een straffe wind uit het oosten en een matige vorst. Maar waar je de wind buiten kon sluiten zoals in onze kassen, daar kon je van 11 tot 5 uur in je overhemd werken.
Normaliter beginnen we half februari met het zaaien in de kassen en in de buitentuinen rond half maart. Dat betekent wel dat die kassen en de die buitentuinen dan ook zaaiklaar moeten zijn. Dat betekent dat de oude biomassa afgevoerd en geschoffeld moet zijn, dat er nieuwe voeding (compost) opgebracht moet zijn (foto)en dat vereist weer dat de irrigatieslangen eerst weg en na afloop weer terug geplaatst moeten worden met duizenden druppelaars waar we de zaden gaan na plaatsen. De extra voeding van onze kas in Rijsenhout bestaat uit 40 m3 gekochte en 20 m3 zelf geproduceerde compost. Omdat we daar een maand eerder zaaien had dat deze week de prioriteit. 80% van die kas is nu klaar en het zaaien begint ook deze week met 5 vors bestendige gewassen: peulen, rucola en 3 soorten bieten.
Volgende wee moeten er 10 nieuwe in gaan in en dat gaat zo door tot er half april 150 gewassen gezaaid zijn op 7500 m3. Alles op zijn tijd met wel in turbo tempo.
Nu de compost van de kas bijna klaar is, is er weer 40 m3 besteld voor de 3000 m3 Lincolnparktuin. Die moet rond half maart uitgereden zijn. Ook kwam er deze week 30 m3 mest voor de boomgaarden: 15 m3 gaan we gebruiken voor de boomgaard op Lincolnpark en de rest is voor de tuinen en boomgaarden elders.
En dan ligt er nog 40 m3 compost voor de tuin op C beta, dat sinds deze week New Terra heet. Die wordt met Nldoet op 14 maart uitgereden en ingeplant met aardappels. Op deze manier gaan we gelijk op met de cyclus van de natuur.
Op park 2020 loopt deze cyclus iets achter. Daar is de tuin nog toto 1 april in gebruik als bomenhub. Pas als die boompjes (teeltvak voor teeltvak) uitgedeeld, kunnen we de groentetuin op orde maken en in zaaien. Ook daar moet nog 20 m3 compost bij en door het geloop over die grond moeten de teeltvakken ook extra door gespit worden met onze spitmachine.
De andere ontwikkelingen
Intussen gaat de meerbomen campagne gewoon door. We hebben inmiddels 80.000 boompjes gered van ca 20 verschillende plekken. Zo leverde de bermen van de N206 bij Noordwijkerhout bijna 20.000 boompjes en het herdenkingsbos in Spaarnepark 30.000. Naast de reguliere werkzaamheden in de regio zijn we druk bezig met het mee krijgen van heel Nederland en Europa. Deze week waren de voorbereidingen intens voor de trip van een kleine week om met EU geld de meerbomen.nu en MEERGroen acties op te starten en uit te bouwen in Ierland, Spanje, Italië en Frankrijk bij 5 ERC (Eco Restoration Campaign) projecten. Om dit project van 2,5 jaar goed op poten te zetten met alle deelnemers een klein week bij elkaar in Spanje. Daar gaan we ook uit testen hoe succesvol onze aanpak is onder mediterrane omstandigheden met hete en droge zomers. Om dat te testen zetten we experimenten uit waarvoor we 3000 boompjes van 20-30 soorten willen verzamelen.
Ook het totempaalproject op Lincolnpark kwam weer een stap verder: Deze week kwamen de eerst spreuken en symbolen los die we op de totempaal/symboolpaal gaan aan brengen als zicht- en identiteit bepalend element van de nieuwe wijk en de Haarlemmermeer.
Last but not least hadden we een topdag met 24 kinderen en 10 begeleiders van buitenschoolse opvang Mambo in Heemstede om een 3e grote insectenhotel voor de wijk te maken en te plaatsen.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024