In Nederland komen van nature 3 soorten iepen voor: De gladde iep, de ruwe iep en de fladderiep. De namen hebben te maken met het blad: glad of ruw oppervlak en een lang steeltje waardoor het blad fladdert. Een kruising van de gladde en de ruwe iep heet de Hollandse iep. Net als bij de Hollandse linde is juist die kruising het meest aangeplant. Wereldwijd zijn er een 40-tal soorten iepen en er zijn talloze variëteiten. In steden worden vaak zuilvormige bergiepen aangeplant en er wordt naarstig geëxperimenteerd met rassen die meer iepziekte bestendig zijn. De Goudiep is daar één van.

Bijzonder

De naamgeving van de iepen is een beetje onduidelijk. De Gladde iep heet ook wel veldiep en heet in het Latijn Ulmus minor (klein) maar wordt makkelijk 30 m hoog. Dat is wel iets kleiner dan de 40 m van de ruwe en de Hollandse iep. Wat absoluut niet glad aan de gladde iep is, is de bast van een ondersoort. Die heeft namelijk dikke kurklijsten (foto). Deze ondersoort heet daarom ook wel kurkiep. Niet alle veldiepen hebben dus deze kurklijsten. Schors van bomen bestaat altijd uit een deel kurk. Kurk helpt als bescherming tegen beschadiging en bacteriële en schimmelinfecties maar ook tegen verdamping. In de schors komen daarom ademopeningen voor en de zogenaamde lenticellen, vaak in karakteristieke patronen. De Kurkeik is het ultieme voorbeeld van een boom die 2-3 cm dik kurkschors maakt, maar ook de veldesdoorn maakt net als de kurkiep van die dikke kurklijsten. De veldiep maakt makkelijk  wortelopschot: uit de wortels van de moederboon komen (vele) nieuwe scheuten op waarmee de boom een soort kloon maakt die andere soorten om zich heen verdringt. Dit soort klonen kan grote oppervlaktes bestrijken. De veldiep heeft wel last van de iepziekte maar wordt er niet door uitgeroeid omdat de ondergrondse uitlopers door blijven uitgroeien.

Waar

De veldiep/gladde iep/kurkiep vormt een kenmerkend bestanddeel van onze inheemse vegetatie. De soort komt in een groot deel van Eurazië voor. Het is een geliefde boom aan de kust omdat hij zeer windbestendig is.