Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
In de winter is het vroeg donker en de natuur is grotendeels in rust en ook daar domineren de bruine en donkere kleuren. Heel veel mensen gaan ook in een soort winterrust en komen maar zelden buiten of worden er zelfs depressief van.
Bij natuurbeheer is die rust in de winter juist fijn. Van april t/m oktober groeit alles zo snel dat je het groeitempo niet bij kunt houden. Die 6 maanden dat de natuur stil staat, zijn ideaal om alles weer op perfect orde te krijgen. Wij gaan dus full speed door met vooral 2 activiteiten.
1:Het redden van bomen is daarvan het meest productieve. In 6 maanden tijd verzamelen we (landelijk) honderdduizenden zaailingen van plekken waar ze geen kans hebben om volwassen te worden. Die delen we dan weer uit aan mensen die ze ruimte geven om groot te worden. Die actie heeft heel veel voordelen. Die laat ik aan uw fantasie over maar u kunt ook deze (Engelstalige) video daarover bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=0MyQSW9di1M&list=PLEAKlZ5ZRX9k7NU9phEBIVStIPWV9udxi&index=3
2: De andere activiteiten (vooral op Meermond) is het verwijderden van de overmaat aan bramen. Daar zijn we meteen de eerste week van het jaar weer vol mee aan de gang gegaan. Het was koud deze week maar van het uitsteken van bramen word je lekker warm, het terrein knapt er enorm van op en het is een gratis sportschool.
Winterpaddenstoelen
Die donkere winterkleuren worden als je er oog voor krijgt regelmatig onderbroken door prachtige felle kleuren. Zo is daar de knalrode bekerzwam, maar die is in deze regio een beetje zeldzaam. Heel algemeen is een prachtige gele of oranje trilzwam. Die groeit op wat dunnere dode takken van loofbomen. Een lust voor het oog (foto). Natuurlijk is er met deze paddenstoel wel weer iets bijzonders aan de hand: het is verleidelijk te denken dat hij net als andere paddenstoelen op dat takje groeit… maar dat is niet zo. De Gele trilzwam is een voorbeeld van een parasitaire zwam. Hij groeit niet op het hout maar zuigt een andere paddenstoel leeg en laat die het zware werk doen. Als je het takje goed bekijkt vind je nl ook altijd grijze, paarse of zwarte korstzwammen op dat takje. Die korstzwammen verteren het hout en de trilzwam neemt de voedingsstoffen over daarvan
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond of Groenendaal om boompjes te redden en op woensdag in Landgoed Iepenrode of in Vogelenzang. Inmiddels draait de meerbomen.nu campagne op volle toeren. Overal in Nederland en in de regio kun je ook helpen als je je aanmeld bij ’ik doe mee’. Individueel of als groep, eenmalig of structureel. Alles kan. Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .
Franke van der Laan