Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

Lieveling

Dit verhaal gaat niet over een ‘love story’ maar over een nachtvlinder. De Lieveling is een vrij grote nachtvlinder met ruim 3 cm vleugelspanwijdte. Heel opvallend is de rode streep van vleugeltip naar vleugeltip die maakt dat de Lieveling onmiskenbaar is. Wat ook helpt is dat de Lieveling een nachtvlinder is die ook overdag actief is. Deze soort komt in 2 of 3 generaties per jaar voor. Gelukkig is deze soort niet bedreigd en komt algemeen voor. In deze tijd van het jaar kunnen er nog exemplaren aangetroffen worden. De rupsen van de Lieveling leven van soorten van 2 plantenfamilies: zuringsoorten en duizendknoop soorten. Omdat zowel zuringsoorten zoals ridderzuring, krulzuring, veldzuring en duizendknoop soorten als  perzikkruid en veenwortel heel algemeen zijn, zal het ongetwijfeld bijdragen aan het feit dat deze soort niet bedreigd is. De Lieveling komt in vrijwel heel Eurazië voor zowel in de koude als de warme streken.

 Meermond

In Meermond zijn de bloemenweides inmiddels gemaaid en werken we verder aan de boomgaard. Die produceert beter als ze elk jaar een mest gift krijgt. Maar als je die mest of compost op het gras rond de voet van de boom of stuik deponeert dan neemt het gras de helft of meer van de voedingsstoffen tot zich. Daarom maken we een zgn. boomspiegel. Dat is een cirkel van 80-100 cm rond de voet van de boom en dan gaat alle voeding naar de boom.

Met de bloemenweides in de rest van Heemstede wil het nog niet helemaal vlotten. Die zouden in week 36 gemaaid worden en voor optimale bloei volgend jaar is daarna vóór 1 oktober het losfrezen van de grond ook een vereiste. Met dat frezen zetten we de meerjarige concurrenten van de akkerkruiden op achterstand omdat ze fijngemalen worden. De piepkleine zaadjes van de kruiden hebben last van het frezen en geeft de eenjarig bloeiers de kans om te kiemen en stevige kiemplanten te vormen voor het half november te koud wordt om te groeien. Die kiemplanten hebben dan zoveel concurrentiekracht dat ze het verder zelf kunnen en de bloei volgend jaar maximaal is. Of dat nu gaat lukken is de vraag.

 Waar kunt u zelf aan meedoen?  

Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. Van af 1 november gaan we weer bomen redden voor de meerbomen.nu campagne. Die bomen (vorig jaar 700.000 in heel Nederland)  geven we gratis weg aan iedereen die ze ruimte geeft om groot te worden en CO2 vast te legen als klimaatbos. Dat kan ook 1 boom zijn in een tuin. Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen