Klimaatburgemeester

Naast het werk voor MEERGroen ben ik sinds 2021 klimaatburgemeester van de Haarlemmermeer, spelen we een relevante rol bij de meerbomen.nu actie, doen we mee aan talloze nationale evenementen als NLdoet, burendag, Fête de la nature, etc. en organiseren  we voor tientallen bedrijven en scholen teambuildings- en stagedagen en andere activiteiten. Vaak wordt mij gevraagd of dat niet allemaal te veel is, het duizelt velen. Het leuke is dat dat in het geheel niet het geval is.  Naast dat het het leukste is wat we willen doen is een belangrijke reden dat alles eigenlijk samenvalt in een vloeiende stroom van hetzelfde: de samenleving betrekken bij het ecosysteem en er samen iets leuks van maken. Met een uurtje communicatie of iets invullen op een website draaien we b.v. weer mee in een extra circuit waardoor en nieuwe mensen betrokken raken bij onze ‘core business’. En met de ervaring (en het gereedschap) die we inmiddels hebben loopt dat naadloos en moeiteloos in elkaar over.
Zo was deze week, voor het eerst in 4 jaar, de eerste nationale bijeenkomst van 80 klimaatburgemeesters in Utrecht ( foto). Het grootste deel van de focus van de klimaatburgemeesters is op energietransitie: huizen isoleren incl. de bijbehorende techniek. Dat komt omdat het concept aangestuurd wordt door het ministerie van Economische zaken en Klimaat, sinds 2 maanden Klimaat en Groene Groei. Het wordt dus erg technologisch aangevlogen. Helaas lijken weinig mensen en organisaties te zien dat de uitstoot van te veel mensen niet opgelost kan worden met meer groei. Hoe groen dan ook. En groene groei is vaak niet veel meer dan een wand met  planten in de gevel… of andere green washing. Ook jammer is dat alle klimaatburgemeester activiteiten gefocust lijken te zijn op één week. De week van de duurzaamheid rond 10 oktober. Dat doen wij dus iets anders. Klimaatbeleid doe je niet 1 week van het jaar en veel klimaatburgemeesters gaan al die kant op. Waar ik als klimaatburgemeester op focus is op het uit de lucht krijgen en vastleggen van CO2 en het mobiliseren daarvoor van zoveel mogelijk mensen. Niet met gekochte bomen ter compensatie van een vliegreis naar de tropen, maar door de handen uit de mouwen te steken in je eigen omgeving door al of niet verwaarloosde bosgebieden op te knappen en het ruime overschot aan zaailingen beschikbaar te maken aan iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat. In de 15 dat we nu doen en de  4 jaar dat  de meerbomenactie nu landelijk loopt, hebben we elk jaar meer aanvragen voor (gratis) bomen dan dat we er kunnen oogsten. Ik wil me ook niet beperken tot de Haarlemmermeer. Klimaat is een mondiaal verschijnsel en moet dus mondiaal aangevlogen worden. Pas als we ca 1 miljard mensen zover krijgen om de benodigde 30 miljoen km2 nieuw bos aan te leggen, snijdt dit project echt hout. Een zeer essentieel onderdeel van het proces is om de mensheid te verenigen op dat doel wat voor iedereen belangrijk is of je nu Putin of Timmermans heet. Dat houdt mij 9-10 maanden van het jaar bezig en samen met de onschatbare hulp van Urgenda, de provincies en 22.000 medestanders begint het wat te worden in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Schotland, Ierland en sinds dit jaar ook Frankrijk. Nu nog de hele EU en daarna wereldwijd. Dat was mijn verhaal in de klimaatburgemeesters bijeenkomst en dat is denk ik redelijk overgekomen, naast dat het ook overal lokaal kan en positieve energie geeft. Dat is hard nodig. Pas met de 30 miljoen km2 extra bos trekken we zoveel CO2 uit de lucht dat we de verspilde 50 jaar terugwinnen om die technische en mentale transitie te maken. En die mentale transitie draait dan vooral om  het inrichten van de samenleving in evenwicht met wat het ecosysteem kan bufferen.

 Weekactiviteiten

Na 1,5 week regen van lage drukgebieden hadden we deze week weer een lekker hogedrukgebied met een zonnetje en heerlijke temparuren. Maar eerst moesten we maandag en dinsdag nog door plensbuien heen. Die natte dagen hebben we nuttig besteed door het verzamelde zaad te schonen en te zeven. Van 40 soorten hebben we nu 35 kilo bij elkaar verzameld. Die gaan we nog deze herfst deels inzaaien en de rest in april voor nieuwe bloemenweides. Dat gaan we ook doen in en om de begraafplaatsen van de Haarlemmermeer.  Dat zijn meestal prachtige plekken met mooie oude bomen, maar het kan altijd mooier en biodiverser. Een ander nieuw klein project van deze week was op Park2020 waar we rond het kantoor van Delta Development een nieuwe tuin gaan aanleggen. Deze week hebben we er 400  50 x 50 cm tegels verwijderd, die weer een mooi plekje kregen in de tuinpaden op Lincolnpark. Volgende week komt er compost en dan gaan we zaaien,  bollen planten en vaste planten en struiken zetten.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024