Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Mos gal
In september neemt de vitaliteit van de groene biomassa af. De meeste planten hebben zaden of vruchten gemaakt en na een voorjaar en zomer zijn de bladeren aangevreten en al deels geel of bruin. Veel planten beginnen al nieuwe knoppen te maken en de oude bladeren af te stoten. Doordat het bladerdak minder dicht wordt, komt er een hele nieuwe wereld aan het licht. Wat je in deze tijd van het jaar beter ziet, zijn gallen. Gallen worden meestal gemaakt door minuscule galwespjes. Die lijken niet op de limonadewespen waar veel mensen een afkeer van hebben. Inmiddels zijn er rond de 1500 soorten bekend in Nederland. Dat is bijna 1 galwespensoort voor elke plantensoort die we in Nederland kennen. Die gallen zijn een super uitvinding. Gallen zijn nl hard aan de buitenkant en zacht en voedzaam aan de binnenkant. Gallen ontstaan doordat galwespjes met een irriterend stofje wat werkt als een plantenhormoon een woekering veroorzaakt. Daarin leggen ze een of meer eitjes. Die eitjes en larfjes produceren dat stofje ook zodat de gal blijft groeien en het larfje leeft binnen dat veilige omhulsel en maakt zo zijn eigen voedsel. Het is ook een prachtig voorbeeld van evolutie. Ooit is er eens een wespje geweest die dit heeft ontdekt. En na lange tijd zijn er inmiddels 1500 soorten die dit trucje exploiteren.
De eik heeft de meeste gallen, wel 40 soorten. De bekendste is de knikkergal. Op de foto staat de mosgal. De groeit alleen op een rozenstruik en kan wel 5-8 cm groot zijn. De gal is bezet met fijne geveerde uitsteeksels die inderdaad iets weg hebben van mos. Als je hem openmaakt blijkt er een hele kolonie van wespenlarfjes in te zitten, die allemaal lekker mee-eten en genieten van de veiligheid van de gal. Let maar eens op. Je kunt gallen vinden op bijna alle planten. Het maakt een wandeling in de natuur extra interessant.
Activiteiten
Komende week komt Landschap Noord Holland met machines alle vlakke delen van Meermond maaien en hooien. Voor onze werkgroep betekent dat, dat we alle balken, flessen, takken en ander eobstakels die de bezoekers laten rondslingeren uit de weg ruimen. En de machines kunnen niet de hellingen op en het moeras in. Die blijven wij maaien en hooien. Daar zijn we al een week of 4 mee bezig en dat gaat nog wel een paar maanden door. Want na het maaien met een bosmaaier en het af hooien blijven de braamstronken zitten. Die steken we er de rest van de winter zo veel mogelijk met wortel en al uit. Als we dat tegen april klaar hebben, hebben we eer redelijke kans om de natuur explosie van mei tm augustus weer een beetje bij te houden.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. Ook worden de bloemenweides weer gemaaid en gehooid. Nu zijn we nog druk met bloemenzaad verzamelen.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen