Deze week verscheen er opeens een kleine vrachtwagen op onze Lincolnpark buurttuin. Daaruit werd een ruim 20 m lang en 2 m hoog spandoek geladen dat vervolgens in de kas voor de ramen werd bevestigd (foto). Ook kwam er een levensgrote appelboomsticker bij. Hetzelfde komt aan de andere kant van de kas zodat het goed duidelijk wordt voor de omgeving en de toekomstige wijk wat we hier met de gemeente aan het doen zijn: Placemaking: samen doen en samen genieten.
Het eerste evenement was al meteen 2 dagen erna: Het nationale Fête de la Nature. Dat is voor ons een inkoppertje want dat feest vieren wij elke dag van het jaar. Het was een prachtige zomerdag met 15 vrijwilligers, 20 groente klanten en 5 Fête bezoekers. Wat de dag ook bijzonder maakte waren de honderden vlinders, waaronder ook een koninginnenpage, die op onze bloemenweelde afkwamen. Op 28 september volgt de nationale burendag en tussendoor zijn er een hele reeks aan bedrijvendagen en genietdagen gepland, met bv koks en horecapersoneel die pizza’s komen bakken en koken. Het kan best een leuk najaar worden zo. Als iedereen nu ook meehelpt en niet alleen komt eten en drinken dan kunnen we ons 1+1=5 model weer waar maken.
Gastcollege Horeca Academie Amsterdam
Een andere interessante ontwikkeling van deze week was een gastcollege en kooksessie bij de Horeca Academie Amsterdam. Veel koks missen in hun opleiding kennis over de gewascyclus en dus wanneer welke producten beschikbaar zijn. Met een nieuwe duurzaamheidscoördinator van de Academie zoeken we een manier om die kennis bij te spijkeren. Het voorkomt hopelijk veel gesleep met producten over de wereld als menumakers beter weten wat wanneer beschikbaar is in de regio. Een gastcollege voor de context en de doelen met daarop volgend een kooksessie met eigen producten was een eerste stap. Dat wordt gevolgd door een grotere activiteit in oktober in de kas en de groentetuin op Lincolnpark en als dat werkt kunnen andere Horeca academies in den lande daar ook op inhaken.
Begin september is (met juli en augustus) de tijd dat alles in ruime overmaat beschikbaar is. Daarom hadden we wel 100 kilo van meer dan 50 producten meegenomen om kennis mee te maken en te koken. Ze konden daarmee nog wel 4 tot 5 dagen vooruit voor nog meer kooksessies. En natuurlijk waren er veel onbekende en aansprekende producten bij die bijna niemand kent: Patisson, Tomatillo, okra, 10 soorten tomaten, 5 soorten courgettes, 5 soorten pompoen, 8 soorten komkommer waaronder de egelkomkommer en snackkomkommer, 6 soorten kolen, pepers, meloenen, kruiden, 4 soorten druiven, bramen, etc.