Er zijn veel gebrek aan kennis over bijen en wespen.
Zo denken veel kinderen dat bijen honing maken voor de mens. Dat klopt niet: dat maken ze om de winter als volk te kunnen overleven. Verder worden bijen en wespen vaak eng gevonden omdat ze kunnen steken. Ook dat klopt niet erg. Van de 350 soorten Nederlandse bijen hebben er maar 40 dat vermogen: hommels en honingbijen. En van de 10.000 soorten wespen zijn er ook maar een paar problematisch en alleen als je ze verstoord (limonadewespen en hoornaars). De rest zijn sluipwespen en goudwespen. Totaal onschuldig en fascinerend in hun gedrag en uiterlijk.
Ook kun je wel veel (honing)bijen willen, maar als er vooral geschoren gazonnetjes zijn hebben die geen eten.
Insectenhotels maken met kinderen van de BSO
Om al dit soort zaken en meer op de kaart te zetten legt MEERGroen vele bloemenweides aan (inmiddels 30 ha) en maken we ook insectenhotels waar solitaire bijen en wespen hun jongen in groot kunnen brengen. Dat soort zaken kun je niet vroeg genoeg leren. Dus waren we blij dat met de BSO Mambo van kinderopvang Casca, die in en om De Ark school in de Geleerdenwijk gevestigd zijn, een dag natuureducatie in de praktijk konden brengen.
Met 3 groepen van 10 kinderen ( 4- 6, 6- 8 en 8-10) hebben we 2 grote insectenhotels gemaakt. Daar kwam timmeren en boren bij kijken en het ontwerpen van hun natuurkunstwerken. Dat ging met 16 volwassen begeleiders boven verwachting. In 5 uur tijd waren er 2 prachtexemplaren van 1x 1,5 m klaar. Die zijn dezelfde dag geplaatst op de bloemenweides in hun wijk aan de Kohnstamm aan en bij hun school. (foto). Ook hebben de kinderen zaden verzameld voor een nieuwe bloemenweide.
Maar vooral hebben ze geleerd over solitaire bijen die niet steken, 100den soorten wespen die ook niet steken en de Batmanvlieg. Allemaal soorten die vroeg of laat een intrek gaan nemen in de 100.000 plekjes van hun gratis insectenhotels.
Deze dag smaakte naar meer. De volgende hands-on dag wordt een appelmoes- en appeltaartdag in de herfst. Iedereen heeft er nu al zin in.
Stichting MEERGroen
Franke van der Laan
06-48226490
Bijgesloten foto: de trotse bouwers bij 1 van de insectenhotels