Deze week werd gedomineerd door jonge deelnemers. Op de planning stond de hele week een groep van studentecorps Lanx uit Amsterdam om bij ons vergroenen te leren tijdens hun ontgroening.

Keurig op tijd waren ze er op maandag met zijn 10-en:8 meisjes en 2 jongens van een jaar of 20. De groep van de week ervoor had 4 jongens en 6 meisjes en was dankzijn die jongens een stuk onrustiger. Ook deze groep had er echt zin in (na de vernederingen en ontberingen van de eerste ontgroeningsdagen). Dat komt omdat bij ons niet dat het parool is, maar er samen iets leuks van maken en dan met de natuur mee i.p.v. er tegen in.  Na een intro over onze projecten en werkwijze en doelen zag het er naar uit dat het flink zou gaan regenen. Dus verkasten we van Park 2020 naar de kas in Rijsenhout waar ze volop (droog)  konden  oogsten aan tomaten en komkommers, meloenen en wel 20 reuzenpompoenen van 30- 50kg per stuk (foto). En er liggen er nog wel een tiental aan te komen. Direct na hun terugreis kregen we een telefoontje van hun bestuur dat ze niet terug zouden komen omdat er betaalde klussen gedaan moesten worden om de kosten van ontgroeningsprogramma te dekken. Dat was jammer. Deze groep hadden we graag de hele week gehad.

Op donderdag hadden we nog een jeugdprogramma. Ditmaal met echt jonge kinderen  van een Heemsteedse BSO(Buiten Schoolse Opvang): drie groepen van 10 kinderen van  4-6, 6-8 en8-10 jaar oud en onder begeleiding van 6 eigen vrijwilligers en telkens 2 van de BSO).  Dat kon dus niet mis gaan.  Het idee was om als eindfeest van de zomer vakantie ze iets bij te brengen over de waarde van de natuur  biodiversiteit en insectenhotels. In 1 dag tijd hebben we 2 grote insectenhotels gebouwd van 1 x 1.5 m (100 kilo zwaar) die bij hun school en in een naburige bloemenweide aan de Kohnstammlaan geplaatst zijn. Zowel wij genoten van het enthousiasme van de kinderen als de kinderen om aan de gang te kunnen met bamboe, hout, hamers en boren om hun eigen natuurkunstwerk zo mooi mogelijk te maken. Beide insectenhotels  samen hebben een capaciteit voor 100.000 (larfjes van) bijen en wespen.

Andere activiteiten van deze week

We zitten nog steeds met een topproductie aan groente en fruit midden in de zomer en te weinig afnemers. Deze week rijpten er weer nieuwe producten af zoals watermeloen, suikermeloen, paprika, peper, 4 soorten druiven en egelkomkommers of Kiwano. Gelukkig begint het groente-abonnement wat meer aan te trekken met 11 nieuwe klanten  deze week en we hebben deze week een nieuwe afnemer  bij een boerderijwinkel gevonden.

Met de regen van de afgelopen week is de watertank ( 60 m3) van Lincolnpark die behoorlijk leeg  was geworden weer aangevuld. Ook deels met een proef om de pomp omgekeerd te gebruiken door water uit de Bennebroedervaart te pompen i.p.v. uit de tank naar de tuin. Daarmee redden we het wel in de komende zomerperiode en daarna zal er wel sowieso genoeg regen vallen voor de rest van het jaar. Dan hebben we dit jaar daar  overleefd zonder stroom- en wateraansluiting.

Omdat de zomer op zijn eind loopt zijn we deze week ook begonnen met de planning van het maaien van de bloemenweides. Komende week wordt daar al deels een aanvang mee gemaakt. Maar alleen  de uitgebloeide percelen. Sommige moerasstukken met kattenstaart, parnassia en velden met meerjarige soorten zoals bv boerenwormkruid zijn nog volop in bloei.  En natuurlijk is het nog volop tijd om zaden te verzamelen. Want het zaaiseizoen voor  nieuwe bloemenweides begint alweer half september

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024