Deze week is de bouwvakvakantie begonnen en zitten we dus middenin het vakantieseizoen. We hebben het al vaker aangegeven: In deze periode is de oogst op zijn top. De oorsprong van deze vakantie is dat iedereen vrij kreeg om het voedsel voor de rest van het jaar zeker te stellen. We hadden dit jaar gepland om een grote inloopkoelcel te hebben om onze producten goed te houden maar om dat we nog steeds geen stroom hebben op Lincolnpark, is dat geen optie. Tot overmaat van ramp is in de loop van het seizoen, toen alle tuinen al klaargestoomd waren, onze grootste klant weggevallen. Mogelijk omdat hij door een groot concern is overgenomen en dan loopt de bestaande vertrouwensrelatie stuk op papierwerk en afstandelijkheid. Dus we zitten lelijk met een overmaat van productie in onze maag en daarom zijn we deze week op pad gegaan om nieuwe klanten te werven, bv bij boerderijwinkels. Maar het moet nog blijken of dat iets structureels kan worden. Een ander mogelijk lichtpuntje voor de toekomst is dat we deze week contact hebben gekregen met de duurzaamheidscoördinator van maar liefst 5-8 Horeca opleidingen. Een gemeenschappelijk zorgpunt daarbij is de afstand van koks tot het voedsel dat ze verwerken. Veelal wordt, in de hectiek van de horeca, verondersteld dat alles altijd maar beschikbaar is. Dat is meestal niet zo duurzaam door gesleep over de wereld of het verwarmen van kassen. Met deze instituten gaan we de kennis over wat waar en wanneer groeit en hoeveel werk erbij komt kijken wat bijschaven. Daar komen vast mooie ontwikkelingen en nieuwe afnemers uit voort.
Andere activiteiten van deze week
Eén van de speerpunten deze week bij het indammen van de overproductie is een soort ‘wilde’ tomaat in de kas van Rijsenhout. Die hebben we nooit gezaaid maar stond daar al. Deze tomaat maakt per bloemtros ca 250 kleine gele tomaatjes en hij maakt wel 10 van die bloemen. Dat zijn potentieel 2.500 tomaatjes per plant. Helaas zijn die tomaatjes niet heel lekker en snel overrijp en daarom vallen er altijd veel op de grond, waardoor er duizenden kiemplantjes overal van opkomen in het volgende seizoen. Bij het zaaien van gewenste tomatensoorten staan deze er tussen zonder dat ze goed te onderscheiden zijn. Zo zijn er uiteindelijk 200 van deze planten groot geworden. Dat betekent dus 500.000 tomaatjes om te plukken waar nauwelijks een markt voor is en wat heel veel tijd kost. Vanwege de overproductie hebben we deze 200 planten, behalve misschien 1 of 2, maar uit de grond getrokken en opgeruimd. Jammer maar helaas. Maar dan hebben we tenminste tijd om de wel gewenste roze, vlees-, kers-, gele, saus-, appel-, en zwarte tomaten te plukken en af te zetten. Dat was dus 3 dagen werk. Verder was het dagelijks wieden, maaien, hooien en water geven.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024